Pakistan Başbakanı: Trump, Afganistan İçin Benden Destek İstedi

  • 05 Aralık 2018
  • 1.324 kez görüntülendi.
Pakistan Başbakanı: Trump, Afganistan İçin Benden Destek İstedi

Pakistanlı gazetecilerle yaptığı buluşmada konuşan Han, ABD Başkanı ile ilk direkt teması olan mektupta Trump’ın Pakistan ile olan ilişkileri iyileştirmeyi teklif ettiğini aktarıldı.

Washington’dan atılan bu adım, ABD’nin yakın zamanda Afganistan’dan çekileceği iddialarını kuvvetlendirdiği ve Trump’ın Pakistan politikasını değiştirdiği şeklinde yorumlandı.

ABD, Pakistan’da konuşlandığını söylediği Taliban liderlerinin müzakere masasına oturmaları için uzun zamandır Pakistan’a baskı yapıyordu.

Pakistan Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Favad Çaudri de söz konusu mektup ile ilgili “Trump, Pakistan’dan Taliban’ı diyalog masasına getirmek için iş birliği talep etti. Trump, Pakistan’la olan ilişkilere önem veriyor. Ülke yönetiminin Afganistan krizinin çözümünde önemli rol oynayacağına inanıyor” açıklamasını yaptı.

Trump, geçen ayki bir açıklamasında milyarlarca dolar yardıma rağmen Pakistan’ın ABD için hiç bir şey yapmadığını söylemiş, Pakistanlı liderleri 2011’de öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin’in yerini bilip gizlemekle suçlamıştı.

Han ise ABD’nin Afganistan’daki başarısızlıklarından dolayı ülkesini suçlamayı bırakması gerektiğini ifade etmişti.

İmran Han, Trump’a, Twitter’dan yanıt vererek “ABD, 140 bin NATO ve 250 bin Afgan askerinin ilave desteğine rağmen yaşadığı başarısızlıklarından ötürü Pakistan’ı günah keçisi ilan etmek yerine madem terörle mücadeleye 1 trilyon dolar harcadı, bu durumda Taliban bugün önceye göre neden çok daha güçlü önce bunu açıklasın.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz hafta, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban ile müzakere masasına oturacak delegenin oluşturulduğunu ancak uzlaşıya varılması halinde anlaşmanın hayata geçirilmesinin en az 5 yıl alabileceğini söylemişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.