Pakistan ve Hindistan güçleri arasında Keşmir sınırında çatışma

  • 08 Ağustos 2019
  • 1.476 kez görüntülendi.
Pakistan ve Hindistan güçleri arasında Keşmir sınırında çatışma

Haber kaynakları, dün gece Keşmir kontrol sınırında, Pakistan ve Hindistan askerleri arasında çatışma çıktığını bildirdiler.

Fars haber ajansı, çatışmanın çok şiddetli olduğunu bildirdi.
Bu arada İslam İşbirliği Teşkilatı da, dün yayınladığı bildiride, Keşmir sorununun BM ve İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde müzakere yoluyla çözülmesini istedi.

Öte yandan Pakistan Ulusal Güvenlik Konseyi, Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırması dolayısıyla Hindistan’la diplomatik ilişki seviyesini düşürme kararı aldı.

Pakistan Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) dün, Hindistan’ın kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir’in özel statüsünü kaldırması gündemiyle Başbakan İmran Han başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Pakistan Hindistan’la diplomatik ilişki seviyesini düşürme ve ikili ticareti durdurma kararı aldı. Ayrıca Hindistan’ın Cammu Keşmir kararını Birleşmiş Milletler’e taşıyacak. Açıklamada, ikili anlaşmaların da gözden geçirileceği ve 14 Ağustos’ta kutlanacak Bağımsızlık Günü’nde Keşmir’le dayanışma mesajı verileceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, “Başbakan, Keşmir’de Hint yönetiminin takındığı canice tutumu anlatmak için tüm diplomatik kanalların açık tutulması talimatı verdi” ifadesine yer verildi.

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir’e ayrıcalık tanıyan Anayasa’nın 370. maddesini pazartesi günü iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.Hindistan’da Cammu Keşmir’i iki birlik toprağına ayıran “Cammu ve Keşmir’in Yeniden Yapılandırılması Teklifi”, önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha’da (Eyaletler Meclisi) daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha’da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.