Piyasalarda ”Brexit” dalgası (Sterlin dibe vurdu, dolar ve altın fırladı)

  • 25 Haziran 2016
  • 732 kez görüntülendi.
Piyasalarda ”Brexit” dalgası (Sterlin dibe vurdu, dolar ve altın fırladı)

Borsa İstanbul da, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararıyla yüzde 5 düşüş yaşadı.

Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) yüzde 5.02 düşüşle 74.073 puandan güne başladı. BIST 100 Endeksi Ağustos 2015’ten bu yana en sert düşüşü yaşarken, Endeks’teki 100 hissenin 98’i güne düşüşle başlamış oldu. BIST Bankacılık Endeksi yüzde 5.7 düşüşle son 1 yılın en sert düşüşünü kaydetti.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının sabahın erken saatlerinde netleşmeye başlamasıyla riskli varlıklardan kaçış ve güvenli liman arayışı hızlandı. Altın, yen ve ABD 10 yıl vadeli tahvilinde sert hareketler görüldü.

Referandum öncesinde yapılan anketler net bir işaret vermemiş olsa da özellikle milletvekili Jo Cox’un öldürülmesinin ardından AB’de kalma yanlılarının öne geçtiği algısı hakim olmuştu. Bu algıyla küresel piyasalarda tekrar risk iştahında artış görülmüştü.

Ancak, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin kararın bugün sabah saatlerinde netleşmeye başlamasıyla kararın ardından oluşan uzun vadeli belirsizlik süreci nedeniyle riskli varlıklardan kaçış hızlandı.

Altın fiyatları da İngiltere’deki AB referandumundan ayrılık yönünde oyların önde çıkmasının ardından yüzde 6’nın üzerinde değer kazandı.

Referandum sonuçlarının ardından sterlin/dolar paritesi yüzde 10’un üzerinde değer kaybederek 1985 yılından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1,3230’u gördü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.