Rehber Seyyid Ali Hamaney: ABD ile müzakere anlamsızdır

  • 02 Kasım 2015
  • 2.741 kez görüntülendi.
Rehber Seyyid Ali Hamaney: ABD ile müzakere anlamsızdır

Dünya Müslümanları Rehberi Ayetullah Hamanei, bölgeye ilişkin ABD ile müzakere etmenin anlamsız olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı, büyükelçiler ve maslahatgüzarlar dün sabah Dünya Müslümanları Rehberi İmam Ayetullah Hamanei ile görüştüler.

Rehber Ayetullah Hamenei, bu görüşmede bölgenin en önemli sorunları olan Suriye, Yemen ve Bahreyn krizlerine değinerek, “ABD’nin bölgede güttüğü amaçlar bizim amaçlarımızla 180 derece farklıdır” dedi.

İnkılap Rehberi, İran’ın yürüttüğü dış politikanın anayasada belirlenen dış politika ile aynı olduğunu kaydederek, “Bu dış politika İslam ve İran İslam İnkılabı’nın ilke ve amaçlarından kaynaklanmakta. İran Dışişleri Bakanlığı personelleri, büyükelçiler ve maslahatgüzarlar da bu ilkelere hizmet eden temsilciler ve askerlerdir” ifadesini kullandı.

Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi İran’ın izlediği diş politikanın da uzun vadeli amaçlar, ülküler ve değerlere dayalı olduğunu ifade eden İmam Ayetullah Hamanei, “Çeşitli devletlerdeki diplomatik taktiklerin bütünü anayasada belirlenen dış politikanın temel ilkeleri doğrultusunda olmalı ve İran’ın ülke dışındaki siyasi temsilcileri de kendilerini düzenin siyasetinin ciddi ve mantıklı savunucuları olarak bilmelidirler” beyanında bulundu.

İnkılap Rehberi, İran’ın ‘kendi isteğiyle veya zorunlu olarak’ yürüttüğü siyasette değişiklik yaptığını bazı ülkelerin geniş propagandalarla ileri sürmesine değinerek, İran İslam Cumhuriyeti siyasetinin anayasada belirlenen kalıcı ilkelerden kaynaklandığını ve anayasadaki dış siyasetin de İslam ilkelerine dayalı olduğu söyledi.

Suriye krizine de işaret eden Rehber Ayetullah Hamanei, “Suriye’deki krizin çözüm yolu seçimin yapılmasından geçiyor. Bunun gerçekleşmesi için her şeyden önce teröristlere verilen mali ve askeri desteğin durdurulmasıyla savaş ve kargaşaların son bulması gerekiyor. Böylece Suriye halkı güvenli ve istikrarlı bir ortamda istedikleri kişiyi seçebilir” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.