Ruhani: İslam İşbirliği Örgütü toplantısının sonucunun İslam Dünyasının Vahdeti olmasını dilerim

  • 12 Nisan 2016
  • 677 kez görüntülendi.
Ruhani: İslam İşbirliği Örgütü toplantısının sonucunun İslam Dünyasının Vahdeti olmasını dilerim

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İstanbul’da düzenlenecek İslam İşbirliği Örgütü toplantısının sonucunun İslam Dünyasının Vahdeti olması temennisinde bulundu.

İran ve Kazakistan heyetler arası görüşmede açıklamada bulunan Ruhani, radikalizm ve ihtilafların İslam Dünyasında büyük tehlikeler olduğunu hatırlatarak bunlar ortadan kaldırılması için daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Bölge sorunlarının tek çözüm yolunun siyasi yöntemler olduğunu ifade eden Ruhani, ‘’Afganistan’ın güven ve istikrarı iki ülke ve bölge için önem taşımakta ve bize göre bu ülkedeki milli birlik hükümeti desteklenmeli ve terörizmle mücadeleye hız verilmeli’’ dedi.

Terörizmin Suriye ve Irak’ta yarattığı sorunlara değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, ‘’Suriye’deki nihai çözüm yolu bize göre siyasi diyalog ile olmalı ve tüm Suriyeliler ülkelerinin geleceğinde rol almalılar’’ dedi.

İran ve Kazakistan ilişkilerinin eski, dostane ve pozitif olduğunu ifade eden Ruhani, iki ülkedeki potansiyellerden ilişkilerin gelişmesi için yararlanmak gerektiğini ifade etti.

İki ülkenin bir çok ikili, bölgesel ve uluslararası meselelerde ortak görüşe sahip olduklarını vurgulayan Ruhani, İran’ın iradesinin Kazakistan ile ilişkilerini geliştirmek olduğunu ve bu yönde tüm çabasını harcayacağını söyledi.

Nazarbayev de İran nükleer sorununun çözümünü İran için büyük başarı olduğunu ve İran’ın dünya milletleri liginde yükselmesine sebep olduğunu belirterek, iki ülke arasında çeşitli düzeylerde imzalanan anlaşmalarla ilişkilerin gelişmesinin ivme kazanması temennisinde bulundu.

İki ülkenin bölgesel meselelerin çözümü, terörizmle mücadele ve İslam Dünyasının Vahdeti konularında işbirliği gereğini vurgulayan Nazarbayev, ‘’Biz İslam Dünyası ülkeleri arasındaki ihtilaflarını önlemeliyiz ve İslam Düşmanlarının İslam ve Terörizmi yan yana göstermelerine izin vermemeliyiz ve İran eski bir medeniyet olarak bu konuda etkili olabilir’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.