Ruhani: Nükleer teknoloji İran için bir zarurettir

  • 09 Nisan 2017
  • 1.085 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer teknoloji İran için bir zarurettir

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer teknolojinin İran için bir zaruret olduğunu ve İslam İnkılabı Rehberi’nin bu teknolojinin devamına yönelik vurgusunun doğru ve yerinde bir tekit olduğunu kaydetti.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün İran’da Nükleer Teknoloji Milli Günü dolaysıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, İranlı diplomatların, “nükleer enerji bizim kesin hakkımızdır” sloganını uluslararası örgütler nezdinde filiyata geçirdiklerini kaydetti.

Ruhani, geçen bir senede nükleer alanda 42 projenin uygulanmasının devrimci ve cihatçı yönetimin sonucu olduğunu belirterek, bilimsel, devrimci ve besici yönetimle nükleer enerjinin İran halkının yaşamının muhtelif bölümlerinde ortaya çıktığını vurguladı.

2003 yılında bazı ülkelerin muhtelif bahanelerle, nükleer teknolojiyi İran’dan almaya çalıştığına dikkat çekerek Cumhurbaşkanı, küresel güçlerin karşısında durmak suretiyle İran’ın nükleer dosyasının bu yıl Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu’ndan BM Güvenlik Konseyi’ne gitmediğini, bu konunun İran halkının ABD karşısındaki ilk zaferi olduğunu ifade etti.

2004 yılında varılan nükleer anlaşmaya değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bu, İran milletinin ABD ve küresel güçlerin karşısında elde ettiği ilk başarıydı. Bu olay, nükleer dosyanın BMGK’ye sevk edilişini önledi. Ayrıca Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından 18 ülkenin katılımıyla gerçekleşen komiteye de üye olmayı başararak ikinci zafere de ulaşmış olduk ki bu da dönemin ABD Başkanı Bush’un kızmasına sebep oldu” değerlenmelerinde bulundu.

Ruhani, konuşmalarına şunları da ekledi: Geride bıraktığımız iki sene süresince nükleer alanda büyük ve parlak ilerlemelerin ortaya çıkışına tanık olduk. Açılışını yaptığımız bu 42 proje de aynı döneme aittir. İşlerin bu seviyeye gelmesinde Savunma Bakanlığı, Merkez Bankası, Ekonomi Bakanlığı ve Petrol Bakanlığı gibi bir çok organın İran milletinin doğal haklarına ulaşması yönde çaba harcadığını unutmamalıyız.

İran Yürütme Erki Başkanı sözlerinin devamında, ABD’nin Suriye’ye saldırısını eleştirerek, çifte standartlı ve kanunsuz bir dünyada, ABD’nin BM ve Güvenlik Konseyi’nden izin ve onay almadan kritik Ortadoğu bölgesindeki bağımsız bir ülkeye saldırmaya kalkıştığını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruahani, bölgedeki bazı ülkelerin, ABD’yi Suriye’ye saldırı için teşvik ettiğine dikkat çekerek, ABD’nin Suriye’ye saldırısını destekleyen bölgesel tarafların, sıranın kendilerine de geleceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’da 19 Mayıs 2017 düzenlenecek İslami kent ve köy şuraları ve cumhurbaşkanlık seçimlerine işaretle, İran’daki seçimlerin, ABD’deki gibi olmadığını, İran halkının milli birlik ve beraberlikle seçimler sırasında ülkenin gücünü dünyaya göstereceğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.