Ruhani: Suriye ve Karabağ sorunları müzakereyle çözülmelidir

  • 05 Mart 2017
  • 1.056 kez görüntülendi.
Ruhani: Suriye ve Karabağ sorunları müzakereyle çözülmelidir

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le beraber ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye ve Karabağ krizlerinin müzakereyle çözülmesi gerektiğini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev’le birlikte gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki günden güne gelişen ilişkilere değinerek, “Bu gelişmeler, siyasi, bölgesel ve uluslararası alanlardan başlayarak ekonomik ve kültürel alanlara kadar geniş bir boyuta sahiptir. İki ülke arasındaki ticaret hacmine baktığımızda karşılıklı ilişkilerin daha da gelişmesi yönde çaba gösterildiğine tanık olabiliriz” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti’yle enerji ve araç üretimi alanlarında işbirliği sağlamayı planladıklarını açıklayan Ruhani, sözlerini şöyle sürdürdü: İki ülke arasındaki ortak ekonomik programlarının yakın bir gelecekte başarılı şekilde tamalanmasını ümit ediyorum. Bunların yanında, Hazar Denizi’nin kaynaklarından yararlanma konusunda da ortak bir çalışma başlatmak üzere süregelen müzakereler gerçekleştiriyoruz.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’yla iki ülke tarafından gerçekleştirilmesi amaçlanan üçlü oturumlara ilişkin konuşulacağına işaret eden Hasan Ruhani, “Heyetler arasında İran, Azerbaycan ve Rusya arasındaki üçlü müzakereleriyle birlikte İran-Azerbaycan-Türkiye ve İran-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki toplantılar da konuşuldu” açıklamalarında bulundu.

Suriye ve Irak’taki olaylara ilişkin hemfikir olduklarını belirten İran Cumhurbaşkanı, konuşmalarına şunları da ekledi: Aramızdaki müzakerelerde Suriye kriziyle ilgili ülkemizin Rusya ve Türkiye’yle beraber gerçekleştirdiği çabaların nihai sonuçlara varılana dek devam edilmesi üzerinde anlaştık. Daha önce vurguladığımız gibi bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalıdır.

Karabağ sorununun da bölgedeki diğer krizler gibi görüşme ve siyasi yollarla çözülmesi gerektiğinin altını çizen Ruhani, “İran ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler stratejik ve samimidir” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.