Ruhani: Uluslar arası sorunlar müzakere yoluyla çözümlenmeli

  • 06 Ekim 2015
  • 743 kez görüntülendi.
Ruhani: Uluslar arası sorunlar müzakere yoluyla çözümlenmeli

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölge ve dünyanın önemli sorunlarının   görüşmeler yoluyla çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Ruhani, New York’ta BM genel kurul oturumu kulisinde Amerika’nın ulusal radyosu NPR’a (National Public Radio) verdiği demeçte, İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşmanın bölge ve dünyada yeni şartların oluşmasına vesile olduğunu belirterek, sorunlar her ne kadar  karmaşık ve zor da olsa  sabır ve müzakereyle çözüm yolunun olduğunu söyledi.

Ruhani, İran aleyhindeki yaptırımların kalkmasından sonra İran’ın  bloke edilmiş mal varlığından  on milyarlarca doların serbest bırakılacak olmasına da temasla, hükümetin öncelikli olarak meclise onaylanması için bir tasarı sunacağını belirterek, söz konusu  paraların gençler için iş sahalarının açılması yönünde yatırım yapılmasının öncelikli olacağını  söyledi.

İran cumhurbaşkanı, ayrıca İran İslam cumhuriyeti açısından  bölgenin güvenlik ve sebatının  çok önemli olduğunu belirterek,  başta Suriye ve Irak olmak üzere bölge ülkelerinden bazılarında güvensizliğin   bütün herkes için olumsuz etkisinin olabileceğini söyledi.

İslami İran cumhurbaşkanı, Suriye konusunda İran ve Amerika arsında görüş ayrılıklarının olduğunu belirterek;  halihazırda bütün herkesin Suriye yönetimine,  teröristleri Suriye topraklarından çıkarması  için yardım etmesi gerektiğini  belirtirken elbette böyle bir zamanın da Suriye yönetimi muhaliflerinin de ülkenin siyasi sürecinde  rollerinin olduğu zaman gerçekleşebileceğini ve  anayasaya göre   müzakereye oturmaları ve  bir  çözüm yolu bulmaları gerektiğinin altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.