Salihi: ABD’nin KOEP’i çiğnemesi ile ilgili gerekli tedbirler alınmıştır

  • 28 Kasım 2016
  • 938 kez görüntülendi.
Salihi: ABD’nin KOEP’i çiğnemesi ile ilgili gerekli tedbirler alınmıştır

İran İslam Cumhuriyeti Atom Enerjisi Kurmu Ali Ekber Salihi, ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) çiğnemesi ve ambargoların uzatılması ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

KOEP’in denetlenmesi ile ilgili komitenin ABD’nin İran aleyhindeki ambargoların uzatılması ile ilgili hususunu incelemek için toplandığını ifade eden Salihi, bu toplantıda konunun detaylı şekilde incelendiğini söyledi.

Ambargoların uzatılması Senato da onaylanıp ABD cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda bunun kesin şekilde KOPE’in çiğnenmesi olacağını vurgulayan Salihi, ABD tarafı da ambargoların uzatılması ile KOEP aleyhinde adım atılacağını belirtmekteler.

Salihi, gerekli kararların alındığını ve bu kararların gerekli zamanda ilan edileceğini belirtti.

Salihi, İran’ın KOEP öncesi döneme geri dönmesi ile ilgili olarak, ‘’Biz bu konuda gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız ve ABD’ye güvenmenin zor olduğunu bildiğimizde müzakerelere başlarken KOEP’in başarısız olması durumda daha önceki döneme dönmek için planlamalarımızı yapmışız’’ dedi.

Bu tedbirleri ve kararların açıklanmasının mümkün olmadığını ifade eden Salihi, ‘’İslam İnkılabı Rehberi de bir kez KOEP’in ortadan kalkması durumunda ilk günkü duruma gelebileceğimiz için planlamalar olduğunu ilan etmişlerdi’’ dedi.

KOEP’in dünyada yeni bir paradigma oluşturduğunu ve herkesin bundan yararlandığını ifade eden Salihi, ABD’nin bu şekilde devam etmesi durumunda kaybeden taraf olacağını söyledi.

KOEP’in uluslararası bir anlaşma olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da desteklendiğini ifade eden Salihi, ‘’Umarın ABD yeni Cumhurbaşkanı işe başladığında geldiğinde gerçeklere dayalı hareket etsin zira kendisi uluslararası bir anlaşmayı bozamaz’’ dedi.

İran’ın ağır suyu ile ilgili müzakere yapıldığı iddiayı reddeden Salihi, ‘’Biz ağır su ile ilgili karşı tarafa bilgi verdik ve 11 ton ağır duyu Umman’a gönderdik’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.