Şemhani: Irak halkının sorunu, ülkenin bölünmesiyle halledilemez

  • 12 Eylül 2017
  • 978 kez görüntülendi.
Şemhani: Irak halkının sorunu, ülkenin bölünmesiyle halledilemez

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Genel Sekreteri Ali Şemhani, Irak Kürdistan bölgesinde düzenlenmek istenen referandum meselesine temasla, Irak halkının sorunlarının, kavmiyetçi ve mezhebi içerikli bölünmeyle çözümlenemeyeceğini bildirdi.

İRNA’nın bildirdiğine göre El-vefak gazetesine konuşan Şemhani, ‘’ABD bugün IŞİD’e yıllardan beri verdiği destekleri gizlemek için IŞİD ile mücadele yapmış gibi gözüküyor ‘’ dedi.

Deyr Elzur’un kurtarılmasını Suriye’de IŞİD’e indirilen nihai darbe olduğunu ifade eden Şemhani, bu olaylarda izlenilen başarılı stratejiye değinerek, ‘’Deyr Elzur’daki başarı bölgenin jaopolitik ve ekonomik konumundan dolayı direniş cephesi ve terörizmle gerçek mücadele cephesinin başarısına sebep olmuştur. Irak ve Suriye sınırlarının temizlenmesi ile teröristlerin alanları daha da darlaşacaktır’’ dedi.

Şemhani, Musul ve Telafer’ın halk güçleri ve Irak ordusu tarafından kurtarılmasının mesajı ile ilgili olarak, ‘’Bu başarılar, Irak’ın bölge dışı ve yabancı güçlere savunma ve güvenlik stratejilerinde ihtiyacı olmadığını göstermiştir’’ dedi.

Şemhani, ‘’Irak halkı birlik ve beraberlikle ve dini mercilerin çağrılarına uyarak IŞİD ve tekfirci teröristleri dize getirdiler ve tüm Irak’ın temizlenmesine az bir zaman kalmıştır’’ dedi.

Şemhani, ‘’IŞİD ile mücadele, güvenlik, kültürel, itikadi alanda devam etmekte ve bazı bölge ülkeleri tarafından desteklenen IŞİD’i oluşturan düşüncenin temelinin yok olması için sürekli bir mücadele gereklidir’’ dedi.

Irak Kürdistan bölgesinde düzenlenecek kanuni temelden yoksun referandum’a değinen Şemhani, ‘’Irak’ın IŞİD’den kurtulmaya yaklaştığı bu zaman diliminde bu olayın bölge, Irak ve Irak Kürdistan bölgesine olumsuz etkileri olacaktır’’ dedi.

Irak halkı sorununun ayrışmalar ve bölünmelerle çözülmeyeceğini ve bu durumların yeni sorunlar yaratacağını ifade eden Şemhani, bu durumlardan bölge dışı güçlerin yararlanabileceğini söyledi.

Şemhani, IŞİD güçlerinve ailelerinin Suriye Elbadiye bölgesine nakli ile ilgili, ‘’Hizbullah’ın bazı abluka altındaki bölgedeki guruplara başka abluka altındaki bölgeye nakil için izin vermesi bir savaş taktiğidir ve teröristlerle savaş stratejisinde bir değişiklik değildir’’ dedi.

Şemhani, ‘’İran ve Suriye, Hizbullah’ın Lübnan’ın IŞİD unsurlarından temizleme uygulamasını desteklemektedir, Hizbullah’da bu güç olmasaydı Lübnan’da da tüm dünya’da IŞİD unsurları toplanırdı’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.