Şeyh Zakzaki ile eşine tıbbi müdahale yapılmalı

  • 29 Ekim 2017
  • 1.499 kez görüntülendi.
Şeyh Zakzaki ile eşine tıbbi müdahale yapılmalı

Şeyh Zakzaki’nin son durumuyla ilgili bilgi almak için Nijerya İslami Hareketi üst düzey üyelerinden biri olan Adem Suho Mehr Haber Ajansı’na konuştu..

Muhammed Fatemizadeh: İki sene önce Nijerya ordusu yaptığı acımasız bir saldırıda Şeyh Zakzaki’nin evini yağmalayarak bu Şii liderin taraftarlarıyla sert bir çatışmaya girip 2 bin kişiyi şehit düşürdü. Nijerya ordusu bu cinayetin ardından ise şehitlerin cesetlerini toplu şekilde gömmeye çalıştı.

Ayrıca geçen bu iki sene boyunca da Nijerya’nın dört bir tarafında halk, Şeyh’i savunmak üzere sokakalara döküldü. Bu ayaklanmalar sadece Müslüman kesimle sınırlı kalmayarak Hıristiynların arasına da sızarak daha geniş bir boyut almıştır. Sözü geçen bu gösteriler sonucu ise Nijerya Yüksek Mahkemesi, Şeyh İbrahim Zakzaki’yle eşinin 45 günün ardından serbest bırakılmasına karar verdi, ancak Nijerya rejimi bu kararın uygulanmasını şimdiye dek durdurmuştur.

Bu doğrultuda ve Şeyh Zakzaki’nin son durumuyla ilgili bilgi almak için Nijerya İslami Hareketi üst düzey üyelerinden biri olan Adem Suho ile aşağıda okuduğunuz üzere bir söyleşi yaptık:

*Åžeyh Zakzaki ile eÅŸinin durumuyla ilgili olarak son bilgileri bizimle paylaÅŸabilir misiniz?

-Şeyh Zakzaki ile eşinin durumu hiç değişmeden eskisi gibi devam ediyor; yani Şeyh evine yapılan saldırı sonucu sol gözünü kaybederek, sağ gözünde meydana geln büyük bir hasar ile karşı karşıyadır. Sonuç olarak Şeyh ile eşine sağlık kontrolü yapılmalıdır. Nijerya hükümeti Şeyh Zakzaki’nin onların isteği dışında bir bilgi paylaşmasından korktuğu için tıbbi müdahale yapılmasına müsade etmiyor.

*Nijerya hükümetinin Suudi Arabistan ve Batı ile arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Ortadaki gerçek şudur ki Nijerya hükümeti, Suudi Arabistan, ABD veya Siyonistlerle sağlam bir ilişkiye sahiptir. Zira hep birlikte Nijerya Şiilerine karşı komplo yapıyorlar; aynen Lübnan, Suriye ve Irak’ta olduğu gibi.

*Nijerya Yüksek Mahkemesi geçen sene Şeyh’in serbest bırakılmasına karar verdi, fakat bu karar üzerinden 1 sene geçmesine rağmen hala bu konuda herhangi bir gelişmenin yaşanmasına tanık olmadık. Sizce bu mahkeme Nijerya hükümetinin baskısı altında mı yoksa gereken bağımsızlığa sahip mi?

-Nijerya hükümeti, yargı işlerine müdahil oluyor. Bu yönde de bazı yargı erki yetkilileri Nijerya hükümetine bağlıdır ancak bunların bazıları da Şiileri ve özellikle de Şeyh Zakzaki ile eşinin dosyasını destekliyor. Özet olarak şöyle demeliyim ki, Nijerya’da iş başında olanların büyük bir kesimi Vahhabicilik ile Seleficiliğe mensuptur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.