Suriye, BM soruşturma komitesinin rapor ve içeriğini mutlak bir şekilde reddediyor

  • 28 Ekim 2017
  • 1.119 kez görüntülendi.
Suriye, BM soruşturma komitesinin rapor ve içeriğini mutlak bir şekilde reddediyor

Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığında yetkili bir kaynak Suriye’nin, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü OPCW’nin ortak soruşturma komitesinin Han Şeyhun olayına ilişkin hazırladığı raporu şeklen ve içerik olarak reddettiğini vurguladı.

Kaynak raporun tamamen ABD idaresi ve Batılı devletlerin yönlendirmeleri doğrultusunda hazırlandığını, Suriye ve egemenliğine daha fazla baskı ve dayatmalarda bulunmayı hedeflediğinin altını çizdi.

Suriye’nin ortak soruşturma komitesinin ilk teşkil edildiği andan beri çalışmalarını profesyonelce yürütmesi, tarafsız ve dürüst olması gereğinin altını her fırsatta çizdiğine dikkat çeken yetkili kaynak; fakat çalışma ve raporlarında mesleki profesyonellik ve tarafsızlıktan uzak olduğunu net bir şekilde kanıtladığını vurguladı. Yetkili kaynak ortak soruşturma komitesinin çalışma ve raporunda belli başlı batılı devletlerin hegemonya ve baskılarına boyun eğdiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Yetkili kaynak Suriye’nin ortak komite ile tam ve eksiksiz bir işbirliği sergilediğini vurgularken, gerekli dakik bilgi ve kanıtları da onlara takdim ettiğini kaydetti. Bu bilgi ve kanıtlarda kimyasal silahların bölgesel ve Batılı devletlerin direk ve dolaylı destekleri ile silahlı terör örgütleri tarafından kullanıldığının net bir şekilde ortada olduğunu belirten yetkili kaynak; fakat ortak komitenin gerçekleri görmezden geldiğine dikkat çekti.

Suriye’nin bu ve bir önceki raporda kendisine yapılan direk ve dolaylı suçlamaları keskin ifadelerle reddettiğini belirten yetkili kaynak; öyle ki raporlarda gerçeklerin tamamen çarpıtıldığını, dakik bilgilerin de değiştirildiğini kaydetti. Yetkili kaynak Suriye’nin ayrıca raporda; Han Şeyhun Beldesinde kimyasal silahları kullanan katillerin bizzat ifadelerine yer verilmesinin yanı sıra kuşkulu olmalarıyla bilinen sözde görgü tanıklarına dayanmasını keskin bir dille kınadığını kaydetti.

Yetkili kaynak Suriye’nin OPCW ile imzaladığı anlaşmaya tam bağlılığını bir kez daha vurguladığını, anlaşma gereğince yasaklanmış herhangi bir kimyasal maddeye sahip olmadığını bir kez daha vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.