Suriye zirvesi sonunda 9 maddelik bir bildiri yayımlandı

  • 31 Ekim 2015
  • 1.019 kez görüntülendi.
Suriye zirvesi sonunda 9 maddelik bir bildiri yayımlandı

Suriye sorununun görüşüldüğü Viyana toplantısı sonunda 9 maddelik bir bildiri yayımlandı.

14 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından yayımlanan bildiride şu maddeler yer alıyor.

1 – Suriye’nin birliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve yönetim karakteri asli önem taşır.

2 – Devlet kurumları bütünüyle korunacaktır.

3 – Bütün Suriyelilerin etnik yahut dini ayrımlarına bakılmaksızın hakları korunmalıdır.

4 – Savaşın sona erdirilmesi için bütün diplomatik çabaların hızlandırılması zaruridir.

5 – Suriye topraklarının tamamında insani yardım erişimi garanti altına alınacaktır ve katılımcılar ülke içinde yerinden olmuş insanlara, sığınmacılara ve onları ağırlayan ülkelere desteği artıracaklardır.

6 – IŞİD ile BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanmış gruplar ve katılımcıların üzerinde görüş birliği taşıdıkları yenilgiye uğratılmalıdır.

7 – 2012 Cenevre Bildirisi ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2118 sayılı kararı uyarınca; katılımcılar yeni anayasa ve seçimleri hazırlayacak güvenilir, kapsayıcı, mezhepçiliği dışlayan bir hükümetin kurulmasını sağlayacak siyasi sürece ulaşılması için BM’yi Suriye hükümeti ve Suriye muhalefetini toplamaya davet eder. Bu seçimler; BM gözetimi altında şeffaflık ve geçerliliği içeren en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak, diaspora dahil her türlü katılım hakkını gözetecek şekilde adil ve dürüstçe düzenlenmelidir.

8 – Bu siyasi süreç Suriyelilerin öncülüğünde ve Suriyelilerin malikliği altında yürütülecek ve Suriye’nin geleceğine Suriye halkı karar verecektir.

9 – Katılımcılar, BM ile birlikte yenilenmiş siyasi sürece paralel olarak kesin bir tarihi içerecek şekilde ulusal çapta bir ateşkesin biçimi ve uygulanmasının yollarını araştıracaktır/bulacaktır.

Katılımcılar, önümüzdeki günlerde kalan anlaşmazlık konularını daraltmak için çalışacak ve uzlaşma inşa edecektir. Bakanlar tartışmaları müteakiben iki hafta içinde yeniden toplanacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.