Suriye’nin Humus kentinde silahlı grupların şehri terk etmesiyle ilgili uzlaşı sağlandı

  • 03 Aralık 2015
  • 936 kez görüntülendi.
Suriye’nin Humus kentinde silahlı grupların şehri terk etmesiyle ilgili uzlaşı sağlandı

Suriye’nin Humus kentinde silahlı grupların şehri terk etmesiyle ilgili uzlaşı sağlandı. Suriye hükümeti ile el Vaer mahallesindeki gruplar arasında iki yıldır süren müzakerelerde olumlu sonuç alındı. Anlaşmaya göre; yabancı militanlar, gelecek hafta mahalleden çıkacak ve Humus kenti silahlardan arındırılmış olacak.

Suriye’de savaş bütün şiddetiyle sürerken diğer yandan uzlaşı yoluyla şehirler teröristlerden arındırılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda yürütülen çabalar Humus kentinde sonuç verdi. Suriye hükümeti ve Vaer mahellesindeki silahlı gruplar arasında varılan anlaşmayla şehrin silahlardan arındırılmasının yolu açıldı.

Yabancı savaşçıların varlığı nedeniyle uzlaşma çabalaarı uzun sürdü. Müzakereler iki yıldır devam ediyordu. İran ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla gerçekleşen uzlaşıya göre silahlı gruplar Vaer mahallesinden çekilecek. Çekilme takvimi gelecek hafta işlemeye başlayacak. Grupların mahalleyi terketmesiyle Humus kenti silahlardan arındırılmış olacak.

Uzlaşma görüşmelerine Birleşmiş Milletler Suriye Temsilcisi Stefan De Mistura’nın temsilcisi Havla Matar, BM Suriye temsilcisi Yakub el Huluv, Humus Valisi Talal Barazi ve silahlı gruplardan temsilciler katıldı.

Humus Valisi Barazi, kenti terkedecek militanların gidecekleri yer konusunda iki seçenekleri olduğunu söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Silahlı gruplar Vaer mahellesini terkettikten sonra ordu birlikleri mahallede arama yapıp silahları temizleyecek. İranlı arabulucu da mahallede anlaşmanın uygulamasını kontrol edecek.

Benzer bir uzlaşma Şam’ın Kudsayya bölgesinde sağlandı. Anlaşma gereğince BM örgütleri işbirliğiyle 119 militan Kudsayya’dan İdlip kırsalına götürüldü. Belde de yaşam normale döndü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.