Tacikistan Parlamentosu, 6 önemli anlaşmayı onayladı

  • 25 Aralık 2015
  • 702 kez görüntülendi.
Tacikistan Parlamentosu, 6 önemli anlaşmayı onayladı

Tacikistan Parlamentosu Orta Asya ülkelerinde üretilen elektriğin Güney Asya ülkelerine sevkiyatını öngören CASA-1000 (Central Asia South Asia Electricity Transmission and Trade Project) projesinin hayata geçirilmesine ilişkin 6 anlaşmayı onayladı.

Tacikistan Parlamentosunun alt kurulu olan Temsilciler Meclisi (Meclisi Nümayendegan), Tacikistan ve Kırgızistan’da üretilen elektriğin Pakistan ve Hindistan’a sevkiyatını öngören CASA-1000 projesinin hayata geçirilmesinde çeşitli uluslararası finans kuruluşlarının kredi sağlamasına ilişkin 6 anlaşmaya onay verdi.

2016’da inşaatı başlatılacak CASA-1000 projesinin Tacikistan ile ilgili 314 milyon dolarlık kısmının hayata geçirilmesi için Uluslararası Kalkınma Birliği’nin 45 milyon dolarlık hibe yardımı yanı sıra İslam Kalkınma Bankası’nın 70 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın 110 milyon dolar, Avrupa Yatırım Bankası’nın 79 milyon dolarlık kredi kaynakları devreye alınacak ve Tacikistan hükümetinin 15 milyon dolarlık öz kaynak kullanımı öngörülüyor.

Konuya ilişkin parlamentoda konuşan Maliye Bakan Yardımcısı Cemşid Kerimzade, söz konusu projenin 4 yıllık süreçte tamamlanacağını ve 2020 yılından başlayarak Kırgızistan ve Tacikistan’da üretilen elektriğin Güney Asya ülkelerine sevk edileceğini belirtti. Kerimzade, projenin hayata geçirilmesi ile nisan-ekim döneminde 3 milyar kilovat saati Tacikistan’a ait olmak üzere yıllık toplam 5 milyar kilovat saat elektriğin Pakistan ve Hindistan’a ihraç edilmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.