Trump ve Kushner Muhammed Bin Selman’ı işbaşına getirdi

  • 07 Ocak 2018
  • 1.066 kez görüntülendi.
Trump ve Kushner Muhammed Bin Selman’ı işbaşına getirdi

Michael Wolf imzalı ‘Ateş ve Öfke’ kitabında, Amerikan başkanı Trump ve damadı Jared Kushner’in Muhammed Bin Selman’ın veliahtlığa getirmede önemli rol oynadığı bildiriliyor.

Söz konusu kitapta, Beyaz Saray’ın eski başdanışmanı Steve Bannon’ın yorumlarına da yer veriliyor.

Trump’ın Beyaz Saray’ı adlı kitap piyasaya çıkarken, Amerika’nın kirli planları ortaya döküldü.

Kitaba göre, geçen Haziran’da Suudi Kralı Selman’ın yeğeni Nayef’in yerine oğlu Selman’ı veliaht prens olarak ataması sonrası Trump, “Adamımızı tepeye yerleştirdik” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, ilk yılını anlatan “Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Saray’ının İçinden” kitabının yayınlanmaması için Yazar Michael Wolff’a ve yayınevine büyük baskılar yapıp tehdit etse de kitap beklenenden erken piyasaya çıktı. Trump’ın avukatlarından Charles Harder, kitap için yayınevinin yöneticisi Henry Holt’a ihtar mektubu gönderip “Başkan’ın onurunun zedelenmesi” de dahil birçok başlık altında hukuki sürecin başlayabileceği tehdidini savurdu. Ancak yayın evi 9 Ocak yerine kitabı dün piyasaya çıkarıp, sarı şeytanın gizli bilgilerinden bazılarını ortaya döktü…

Kitaptaki en önemli konulardan biri de Suudi Arabistan ile ilgili kısım. Suudi Arabistan Kralı Selman, haziran ayında Veliath Prens yani kendisinin yerine gelecek kişi olarak yeğeni Muhammed bin Nayef’in yerine oğlu Muhammed bin Selman’ı atadı. Wolff’un kitapta yazdığı bilgilere göre Trump, bu değişiklikle ilgili “Adamımızı tepeye yerleştirdik” ifadesini kullandı. Suudi Arabistan’da Kral Selman kadar yetkisi olan Veliaht Prens Selman’ı Mart 2017’de Beyaz Saray’da kabul eden Trump’ın o günlerde sinsi planını uygulamaya koyduğu bildirildi. O ziyaretten 3 ay sonra yani Haziran 2017’de Kral Selman, yeğeni Muhammed bin Nayef’in yerine oğlu Selman’ı atamasının da gerçek nedeni ortaya çıkmış oldu. Selman’ın veliaht prens olmasından sonra damadı Jared Kushner ve kızı Ivanka Trump’ı ekim ayında Arabistan’a gönderen Trump, Filistin’i Kudüs konusunda ikna ve ülkedeki muhalifleri bitirme görevini prense tebliğ etmişti. Kasım başında Suudi Arabistan’da 300 kadar prens, iş adamı ve bakan gözaltına alınırken, Trump Prens Selman’a açık destek vermişti. Prens Selman’ın Filistin lideri Abbas’ı Kudüs için tehdit etmesi de yine basına yansımıştı.

Bu arada uzmanlar Arabistan’da prenslerin yolsuzluk iddialarıyla tutuklanmalarının temelinde Arabistan’da Suud hanedanı içinde iktidar savaşı ve ABD’nin Ortadoğu’da yeni şom emellerinin bulunduğunu bildirmekteler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.