Uluslararası Adalet Divanı, Tahran’ın davasında ABD’nin aleyhine karar verdi

  • 03 Ekim 2018
  • 1.367 kez görüntülendi.
Uluslararası Adalet Divanı, Tahran’ın davasında ABD’nin aleyhine karar verdi

Uluslararası Adalet Divanı, İran’ın ABD aleyhinde açtığı davada, bu davaya bakacak yetkiye sahip olduğunu belirterek, nihai karara kadar Washington’un İran’ın havacılık, tarım ve ilaç sektörlerine yönelik kısıtlamalarının kaldırmasına dair ara kararını verdi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), bugün ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının askıya alınmasıyla ilgili İran’ın tedbir talebini kabul etti.

UAD’den yapılan açıklamaya göre, ABD’nin sivillerin hayatını tehlikeye atan İran’ın havacılık sektörüne uygulanan yaptırımların yanı sıra tarım ile ilaç ürünlerine yapılan kısıtlamalar kaldırılmalı.

Bu açıklamada, “ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle birlikte ticaret ile bankacılık alanında İran’a yönelik kısıtlamaları yeniden uygulama kararı, iki ülkenin 1955’te imzaladığı dostluk anlaşmalarına göre İran’ın bazı hakları sınırlanabilir” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs’ta ülkesini nükleer anlaşmadan çekerek, İran’a yönelik yaptırımları geri getirmişti.

Bunun üzerine İran yönetimi, ABD’nin tek taraflı yaptırımlarının iki ülke arasında 1955 yılında imzalanan “Dostluk Anlaşması”nı ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de dava açmıştı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Hukuki İşler Yardımcısı Leya Joneydi yaptığı açıklamada, uluslararası hukukta, Uluslararası Adalet Divanı’ndan daha yüksek bir yargı örgütünün olmadığını ve ülkelerin onun kararlarını ihlal edemeyeceğini vurguladı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.