Uluslararası toplumun Yemen’deki insani facia ile ilgili uyarısı

  • 16 Mayıs 2018
  • 1.137 kez görüntülendi.
Uluslararası toplumun Yemen’deki insani facia ile ilgili uyarısı

Kızılhaç ve kızılay cemiyetleri uluslararası federasyon başkanı Francesco Rocca, Yemen’de insanlık durumunun facia boyutuna ulaştığını vurguladı.

Francesco Rocca, Suudi Arabistan elebaşlığındaki koalisyon güçlerinin Yemen’e hava, kara ve denizden uyguladığı yoğun ambargo nedeni ile ülkede gıda kıtlığının had safhaya ulaştığını, bulaşıcı hastalıkların korkunç oranda yayıldığını belirterek, Yemenlilerin bir çoğu ve özellikle çocukların sağlıklı su, gıda, acil tıbbi ve ilaç yardımına ihtiyaçları olduğunu bildirdi.
Son 3 yılda Yemen’den dünyaya yansıyan en acı ve sarsıcı sahne, Suudi saldırgan koalisyon güçlerinin yoğun bombardımanları altında veya kötü beslenme nedeni ile yavaş yavaş ölüme sürüklenen çocukların görüntüleridir. Yemen’in saldırgan koasliyon güçlerince kuşatmaya alınmasından aylar geçmesi ardından, Yemen’de yaşanan insani facianın boyutları bazı uluslararası kurumların sessizliğini bozmasına sebep olmuştur.
Suudi Arabistan’ın Yemen’e karı savaşı devam ederken, savaşın ölümcül sonuçları bu ülkede yaşanan insani durumun vahametini daha da yoğunlaştırmış ve uluslararası boyutta endişe dalgalarının yükselmesine neden olmuştur.
Mart 2015’ten itibaren Amerika, İngiltere, BAE ve diğer bazı ülkelerin desteği ile Suudi rejimin vahşi saldırılarına maruz kalan Yemen, kara, deniz ve havadan yoğun ve sıkı ambargo nedeni ile gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerin yoğun eksikliği ve çeşitli bulaşıcı hastalıklarla boğuşuyor.
Bölgedeki bazı ülkeler Yemen krizi ve savaşına diplomatik çözümler bulmaya çalışırken, Amerika gibi diğer bazı ülkeler ise bu ülkeye asker göndererek, Ortadoğu’nun bu küçük ve fakir ülkesinde savaşın yoğunlaşarak devam etmesine, suudilerin cinayetlerine kapsamlı destek vermeye çalışıyor. Başta Arabistan olmak üzere bölgedeki müttefiklerinin komplolarına her zaman destek verme konusunda uzun geçmişi olan Amerika, suudilerin liderliğindeki koalisyonun savaş çığırtkanlığına destekte hiçbir yardımı esirgememiştir. Amerika adeta bu saldırıyı onaylarken ayrıca, Arabistan’a milyarlarca dolar değerinde silahlar vererek, son aylarda Suudi saldırganlara Yemen savaşına direkt destek sağlamıştır. Böylece dünya çapında en kötü ve yoğun insani faciada kendi rolünü en iyi şekilde ifa etmiştir.
BM genel sekreteri Antonio Gutteres defalarca uyarıda bulunarak, Yemen’de dünyanın en büyük insani faciasının yaşanmakta olduğunu belirtti. İtalyan basınından El Jornale gazetesi de bir süre önce yayınladığı makalede Yemen savaşında yaşanan facialara işaretle, Amerika’nın Yemen’de siviller üzerinde yeni silahlarını denemekte olduğunu yazdı. BM genel sekreteri insani yardımlar işlerinden sorumlu yardımcısı da Yemen’in suudiler tarafından ablukaya alınmasına tepki olarak, bu durumun devam etmesinin son onyıllarda yaşanan en kötü kıtlığa sebep olacağı ve milyonlarca insanın hayatını kaybedeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Arabistan’ın savaş çığırtkanlığının sonucu, Yemen’de siyasi istikrar ve düzenin yok olması, geniş çapta şiddet ve güvensizliğin yaşanması, Yemen topraklarının bir kısmının teröristlerce işgal edilmesi ve hepsinden daha önemlisi bu ülkenin insani acil durumda bulunmasıdır.
Onbinlerce Yemenli Suudi Arabistan’ın başlattığı savaş nedeni ile öldü, yaralandı veya avare oldu. Suudi yetkililerin Yemen’e karşı savaşın devam etmesinde ısrar etmeleri ise bu Arap ülkesini daha  zor duruma sokarken Yemen’de insani facianın daha da yoğunlaşmasına sebep oluyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.