Velayeti: Beşşar Esad’ın Cumhurbaşkanlığı Konusunda Kararlıyız

  • 07 Mayıs 2016
  • 930 kez görüntülendi.
Velayeti: Beşşar Esad’ın Cumhurbaşkanlığı Konusunda Kararlıyız

Lübnan’ın el-Ahbar gazetesine konuşan İmam Hamenei’nin danışmanı Ali Ekber Velayeti, İran’ın Beşar Esad’ı Suriye’nin Cumhurbaşkanlığı makamında tutmadaki kesin kararlılığına vurgu yaptı.

Velayeti, kendisine yöneltilen “Rusya ve İran’ın saha operasyonlarının rotası hususunda ve Beşşar Esad’ın Cumhurbaşkanlığı koltuğundan ayrılması hakkındaki görüş ayrılıklarının hakikati nedir?” sorusunu şöyle yanıtladı: Biz ve Ruslar bölgesel alanda ortak pratik, saha ve stratejik politika çalışmaları başlattık. Henüz bu çalışmanın başlarındayız ve bunun niteliği hususunda çalışıyoruz. Doğal olarak işin başlangıcında bazı konularda görüş ayrılıkları çıkacaktır. Ancak genel olarak İran-Rusya işbirliğinin sürekli olacağına ve taraflarda bu işbirliğini sürdürme iradesinin bulunduğuna inanıyorum.

Henüz işin başında olmamıza rağmen bu stratejik işbirliği gözle görülür sonuçlar ortaya koymuştur. Örneğin İran, Suriye ve Hizbullah’ın yararına olacak şekilde Suriye’de askeri denklemi değiştirme bunlardan biridir. Suriye’deki savaş sahasındaki durum hiçbir zaman bugün olduğu kadar Suriye’nin meşru hükümeti ve müttefiklerinin yararına olmamıştı.

Rusya, Beşşar Esad’ın Cumhurbaşkanlık makamında kalması hususunda ısrarlıdır. Aynı şekilde İran’da Esad’ın makamında kalması hususunda kesin kararlıdır ve bu bizim kırmızı çizgimizdir. İran ve Hizbullah’ın açık bir şekilde Suriye’nin kanuni hükümetine destek verdiği dönemlerde Rusya orada bulunmuyordu. Biz, Rusyalı dostlarımıza bu konuda kararlı olduğumuzu açıkladık ve Ruslar da şu anda Beşar Esad’ın yerini dolduracak birinin bulunmadığı kanısına vardılar. Eğer Beşar Esad’ın görevini bırakacağını varsayarsak bu durumda ben, Suriye’nin durumunun daha kötü ve çıkılmaz bir hal alacağına inanıyorum. Nitekim Libya bunun canlı örneğidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.