Velid Muallim: İdlib Suriye İlidir ve Kesinlikle Terörden Kurtarılacaktır

  • 19 Haziran 2019
  • 1.588 kez görüntülendi.
Velid Muallim: İdlib Suriye İlidir ve Kesinlikle Terörden Kurtarılacaktır

Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid Muallim İdlib’in Suriye’nin bir ili olduğunu ve bu ildeki terörün mutlaka yok edileceğini vurgularken; Suriye’de gayrı meşru bir şekilde bulunan tüm yabancı güçlerin çekilmesi gereğinin de bir kez daha altını çizdi.

Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi ile temasları ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Mualim; Kaide Örgütünün Suriye kolu sayılan ve uluslararası terör örgütleri listesinde yer alan Nusra Cephesinin İdlib ilinin büyük çoğunluğunu ele geçirmiş olduğuna dikkat çekti. Muallim bu radikal terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullanıp civarda bulunan sivil yerleşim alanları ve askeri noktalara sürekli saldırılarda bulunduğunu belirtti. Suriye’nin vatandaşlarını kurtarma ve topraklarını terörden arındırmada meşru hak ve hukuka ilaveten görev ve sorumluluklarını ifade eden Muallim; Suriye’nin tüm dünyanın terör örgütü olarak kabul ettiği ve BM Güvenlik Konseyinin uluslararası terör örgütleri listesinde yer verdiği bir terör örgütüne karşı savaştığının altını çizdi.

Türkiye’nin Suriye topraklarının bir kısmını işgal etmiş olduğuna dikkat çeken Muallim; Türkiye güçlerinin Suriye’de ne yaptıkları ve ne amacı taşıdıkları sorusuna vurgu yaptı. Muallim Türkiye güçlerinin Suriye’de bulunma amaçlarının IŞİD, Nusra Cephesi ve Doğu Kürdistan Hareketi adlı radikal terör örgütlere destek sağlamak mı olduğu sorusunun altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Muallim terörle mücadelenin uluslararası arası sorumluluk dahilinde olması gereğine dikkat çekti.

Muallim Suriye’de gayrı meşru bir şekilde bulunan tüm yabancı güçlerin kayıtsız şartsız Suriye’den çekilmeleri gereğinin altını çizerken, bu güçlerin terörle mücadele etmediklerini, aksine teröre destek verdiklerine işaret etti.
Suriye ve halkının 2011 yılından bu yana ekonomi, altyapı, kültür ve her türlü hizmet sektörleri ve kurumlarıyla terörün edat olarak kullanıldığı muhtelif yönlü hırçın bir savaşa maruz kaldığına vurgu yapan Muallim; bu savaşta gerçeklerin tüm kamu oyu önünde deşifre edildiğini söyledi.

Muallim Suriye’de yeniden yapılandırma sürecinde bu savaşta Suriye ve halkının yanında duran dost ülkelere öncelik verileceğinin altını çizdi.

Terörün tüm dünya ve halklarını hedef alan bir afet olduğuna dikkat çeken Muallim; Suriye’nin kendi toprakları üzerinde teröre karşı verdiği savaşta tüm dünya ve halklarını savunduğunu ifade etti.

Muallim Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkeleri temelinde siyasi çözüm sağlama amaçlı ciddi çabalarını sürdürdüğünün altını çizdi.

Suriye anayasasının Suriye’nin iç meselesi olup egemenliğini ilgilendirdiğine dikkat çeken Muallim; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin de kararlarında bunu belirtiğini ifade etti.

ABD’nin ekonomik yaptırımları konusunda ise Muallim; Suriye ve Çin’in bu meselede aynı hendekte mücadele ettiklerini söyledi. Muallim dolayısıyla tüm dünyayı ABD’nin ekonomi terörüne karşı mücadeleye davet etti.

Wang: Çin Suriye’yi Destekliyor

Basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang; Muallim ile iki dost ülke arasındaki ilişkiler ve ortak önem taşıyan meseleler konusunda derin ve yoğun temaslarda bulunduklarını söyledi.

Wang Çin’in Suriye ile dostluğu ve Suriye’ye desteğinin aralıksız ve muhtelif alanlarda devam edeceğinin altını çizdi. Ülkesinin Suriye’de çözüm sağlanmasında Suriye’nin çabalarını desteklediğini belirten Wang; terörle mücadelede Suriye’nin yanında olduğunu kaydetti. Wang Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün mutlaka korunması gereğinin altını çizdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.