Yemen Ensarullah ve Suudi koalisyonu arasında esir değişimi anlaşması

  • 04 Aralık 2018
  • 1.133 kez görüntülendi.
Yemen Ensarullah ve Suudi koalisyonu arasında esir değişimi anlaşması

Yemen’de BM tarafından desteklenen esir takası anlaşmasının, Yemen Ensarullah hareketinin onayı ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Yemen hükümeti tarafından da imzalandığı bildirildi.

Yemen’de milli kurtuluş hükümeti Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir el-Murtaza, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, “BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, geçen kasım ayında Ensarullah tarafından imzalanan esir takası anlaşmasının koalisyon güçleri ile Yemen hükümeti tarafından da imzalandığı bilgisini dün tarafımıza iletti.” ifadesini kullandı.

Ensarullah’ın BM tarafından desteklenen anlaşmayı imzalama prosedürlerini dün tamamladığını aktaran Murtaza, imzalı sözleşmenin bir nüshasının teslim alındığını belirtti.

Murtaza, ayrıca bu gelişmenin insani meseleyi sonlandırmak için atılan ilk adım olduğunu ve herhangi bir engel olmadan tamamlanmasını umduğunu ifade etti, anlaşmanın detaylarına ilişkin ise bilgi vermedi.

Yemen’deki krize çözüm için ilerleyen günlerde İsveç’te yapılması planlanan Birleşmiş Milletler (BM) Yemen barış müzakereleri öncesi taraflar arasında güven inşa edilmesi hedefiyle yaralı 50 Ensarullah üyesi dün Umman’a tahliye edilmişti.

Müzakerelere hazırlık kapsamında; ayrıca BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, dün İsveç’teki müzakerelere katılacak Ensarullah heyetine eşlik etmek üzere Yemen’e gitmişti. Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah da dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Ensarullah’ın, bugün sabah İsveç’e gitmek üzere Sana’dan ayrılacağını duyurmuştu.

Bilindiği gibi ABD’nin desteğindeki Suudi rejiminin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin mart 2015’ten beri Yemen’e başlattıkları saldırılarda bu zamana kadar onbinlerce sivil öldü ve yaralandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.