Yunanistan’da “Büyük Şeytan Amerika” Karşıtı Yürüyüşler Düzenlendi

  • 18 Kasım 2015
  • 746 kez görüntülendi.
Yunanistan’da  “Büyük Şeytan Amerika” Karşıtı Yürüyüşler Düzenlendi

Yunanistan’da 1973’te Albaylar Cuntasına karşı gerçekleşen 17 Kasım öğrenci direnişinin 42. yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte Amerikan karşıtı yürüyüşler düzenlendi.

Yunanistan’da, 1973’te “Albaylar Cuntası”na karşı gerçekleşen “17 Kasım öğrenci direnişi”nin 42. yıl dönümü dolayısıyla, başta Atina ve Selanik olmak üzere birçok kentte Amerika’nın kınandığı gösteri ve yürüyüşler düzenlendi.

Atina’da, çeşitli öğrenci dernekleriyle siyasi parti temsilcileri ve sol grupların, Teknik Üniversite (Politehnio) önünden başlayan ve ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nin önünde son bulan geleneksel yürüyüşü olaysız sona erdi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen yürüyüşe yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtildi.

Gösterilerde 7 bin polis görev yaptı

Atina’da, akşam saatlerindeki yürüyüş sırasında parlamento çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, göstericilerin parlamentonun önünde bulunan meçhul asker anıtına yaklaşmalarına izin vermedi.

Kentte, kamu kuruluşları ve yabancı misyon temsilcilikleri önündeki noktalarda 7 binin üzerinde polis görev yaparken, kent merkezi trafiğe kapandı, dükkan, banka ve işyerleri öğle saatlerinden itibaren kepenk indirdi.

Yürüyüşün sona ermesinin ardından Eksarhia semtinde kendilerini iktidar karşıtı “anarşistler” olarak tanımlayan göstericilerle polis arasında arbede çıktı.

Polis, Sturnari caddesinde toplanan ve çöp bidonlarını ateşe vererek polis araçlarına molotof kokteyli atan gruba ses bombası ile müdahalede bulunuldu.

Yunanistan’da, 1973’te Albaylar Cuntası’na karşı ayaklanan öğrenciler 14 Kasım günü Teknik Üniversite’yi işgal etmişti. Bunun üzerine, 17 Kasım sabaha karşı, ordu tanklarla üniversiteye girmişti. Üç gün süren eylem sırasında halktan da büyük destek gören öğrencilerin bu direnişi, 21 Nisan 1967’de askeri darbe ile yönetime el koyan cuntaya karşı başlayan halk hareketinin sembolü olarak kabul ediliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.