Zarif: ABD nükleer anlaşma KOEP’e bağlı kalmaya çaba göstermelidir

  • 18 Ekim 2017
  • 1.057 kez görüntülendi.
Zarif: ABD nükleer anlaşma KOEP’e bağlı kalmaya çaba göstermelidir

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın da İran gibi nükleer anlaşmaya bağlı kalmaya çalışması gerektiğini söyledi.

Zarif, twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘savaş yanlıları, bizim (İran) nükleer anlaşmayı çiğnemekten çok anlaşmaya bağlılığımızdan dolayı daha fazla kaygılı olduklarını itiraf etmekteler; bu gerçeği örtbas etmek için de bir şey yapamazlar. Amerika da bizim gibi nükleer anlaşmaya bağlı kalmak için çaba göstermek zorundadır” dedi.

Amerikan başkanı Trump, 13 ekim tarihinde yaptığı açıklamada, uluslararası atom enerjisi kurumunun İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını onaylayan 8 raporunu hiçe sayarcasına İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını onaylamayacağını söyledi.

Bu arada Avrupa Birliği ve dünyanın diğer ülkeleri ise Trump’ın bu açıklamasına tepki göstererek nükleer anlaşmaya bağlı kalacaklarını ve onun yürürlüğü konusunda İran’la işbirliği yapacaklarını bildirdiler.

Öte yadan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammad Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) bağlı olmasını ilan etmemesinin Washington’un itibar ve güvenilirliğine darbe indirdiğini söyledi. ABD’nin CBS News televizyon kanalına açıklamada bulunan Zarif, ‘’Bundan sonra kimse ABD ile uzun müzakerelere girmeye güvenmeyecektir zira bundan böyle ABD’nin her taahhüdünün o dönemki cumhurbaşkanı ile sınırlı olduğu algılanacaktır’’ dedi.

Trump’ın ABD ve uluslararası güvensizliği arttırdığını ifade eden Zarif, ‘’Biz hiç birimiz ABD’ye güvenmedik. Bu anlaşma güven üzerine bir anlaşma değildi belki karşılıklı güvensizlik üzerindedir ve bence bu konu anlaşmanın güçlü noktasıdır. Bundan sonra ABD sadece öngörülemez değildir, aynı anda güvenilmez de olacaktır, ABD’nin dünyanın başka yerleri ile davranışında edep ve nezaketten eser yoktur’’ dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.