Zarif: Amerika ile müzakere faydasızdır

  • 23 Eylül 2017
  • 1.089 kez görüntülendi.
Zarif: Amerika ile müzakere faydasızdır

İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Japonya dışişleri bakanı Taro Kono ile New York’ta yaptığı görüşmede, Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) nükleer anlaşma konusundaki tutumuyla gerçekte dünyaya Amerika ile müzakere etmenin faydasız olduğu mesajını verdiğini söyledi.

İran dışişleri bakanı Zarif, görüşmede Kore yarımadasındaki buhrana da temasla, ”İslami İran nükleer silahın her türlü üretimi, denemesi ve geliştirilmesine karşıdır’ dedi.

Myanmar ordusu ve radikal budistlerin mazlum müslümanlara yönelik cinayetlerini de kınayan Zarif, Japonya’dan bölgenin önemli bir ülkesi olarak Myanmarlı müslümanların durumunun iyileştirilmesi için yardım etmesini istedi.

Japonya dışişleri bakanı da sözknusu görüşmede, İran’ın dünyada köklü ve önemli bir ülke olarak niteledi ve İran ile 5+1 grubu arasında imzalanan nükleer anlaşmaya destek verdiklerini söyledi ve ”Tokyo, nükleer anlaşmanın önemini bütün ülkelere hatırlatmıştır’ dedi.

Japon yönetiminin KOEP’e büyük değer verdiğini ve tüm ülkelerde buna saygı göstermelerini istediğini belirten Japonya dışişleri bakanı ise, Irak’ın kuzeyindeki yerel kürt yönetiminin Irak’tan ayrılmak için düzenlemeyi planladığı referandum kararına da karşı olduklarını bildirirken, ‘Japonya için Irak’ın birlik ve bütünlüğü önemlidir’ dedi.

Sözkonusu görüşmede, ikili ilişkiler, bankacılık işbirliği, yatırım, enerji, Fars Körfezi havzası meseleleri, Yemen buhranı ve Japonya’nın bölgesel diplomasisi gibi konular ele alındı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.