Zarif: Dünyada zorbalık dönemi sona ermiştir

  • 16 Aralık 2018
  • 1.279 kez görüntülendi.
Zarif: Dünyada zorbalık dönemi sona ermiştir

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dünyada zorbalık döneminin sona erdiğini ve bu durumun İran’ın lehine olduğunu söyledi.

El’Alem kanalına göre, İran dışişleri bakanı Zarif, Tahran’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, İran’ın bölge ve dünyada çok önemli konumda bir ülke olduğunu belirterek, geleceği belirlemede etkili olabileceğini söyledi.

İran’ın güçlü ve etkili bir ülke olduğunu belirten Zarif, bu gerçeğin yalnızca geçmiş 40 yıldan ibaret olmadığını zira İran’ın 7 bin yıllık geçmişinde görülebileceğini söyledi.

İran dışişleri bakanı, insan haklarına riayet etmenin İran için ahlaki gereklilikten öte bir milli güvenlik gerekliliği olduğunu zira halkın milli güvenliğin temeli olduğunu söyledi.
Zarif, dış politikanın milli menfaatler çerçevesinde olduğunu ve farklı grupların çatışma alanında olmadığını söyledi.

İran’ın güçlü kılan etkenin halk olduğunu ifade eden Zarif, İran komşularının askeri, ekonomik, dış destek, nükleer silah kapasiteler bakımından İran’dan daha önde olduklarını fakat İran’ın gücünün halkından kaynaklı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın geçen sene sadece silah alımına 69 milyar dolar ödediğini ifade eden Zarif, İran savunma bütçesinin tamamının 16 milyar dolardan az olduğunu ve İran’ı güçlü kılan olayın halkı olduğunu söyledi.

Güç ve iktidar araçlarının günümüzde değiştiğini ifade eden Zarif, güç ve iktidarın sadece askeri, ekonomik ve bölgedeki güçle sınırlı olmadığını, bağımsızlığın ve yabancı müdahalesi olmadan karar almanın iktidar ve güç oluşturduğunu söyledi.

Dünyanın batıdan ibaret olmadığını ve günümüz batı sonrası dünyadan oluştuğunu ifade eden Zarif, günümüzde artık batıdan gerçekleşen tüm olayların dünyada etkili olmadığını ve artık batının dünyanın merkezinde olmadığını söyledi.

Zarif, bunun anlamının batının gücünün önemsiz olduğunu zira dünyada batının tek söz sahibi olduğu dönemin sona erdiğini söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.