Zarif: IKBY müzakereyle daha fazla kazanım elde edebilir

  • 01 Ekim 2017
  • 1.091 kez görüntülendi.
Zarif: IKBY müzakereyle daha fazla kazanım elde edebilir

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Katar merkezli El-Cezire kanalına verdiği röportajda, İran’ın referandum politikasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Katar merkezli El-Cezire kanalına verdiği röportajda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) düzenlenen bağımsızlık referandumunu değerlendirdi.

Zarif, Kuzey Irak’ta yapılan referandumun bölgenin istikrar ve güvenliğini tehlikeye sokabileceğini vurguladı.

Bu konuda İran’ın yaklaşımıyla ilgili olarak Zarif, şunları kaydetti: Referandum politikamız, bölgede istikrarın sağlanması yönündeki hedefimizle belirleniyor. Her daim Iraklı Kürtlerle kardeş olduğumuz için dostluğumuz devam edecektir. İran’da bile Kürt vatandaşlarmız var ve onlarla iyi ilişkilere sahibiz. Bunun yanı sıra IKBY ile de önemli münasebetlerimiz var. Daha önce ifade ettiğim gibi Kürtler DEAŞ’ın saldırısına maruz kaldığında onların yardımına koşan ilk ülke İran’dı.

Zarif, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu referandumun anayasaya aykırı ve garimeşru olduğu kanaatindeyiz. Bize göre, referandum Irak’ın istikrarına yönelik en büyük risk taşıdığı için Kürtlerin lehine olmayacaktır. Kürtler Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra büyük kazanımlar elde ettiler kanaatimce anayasa kapsamında yeni müzakereler başlatarak daha fazlasını kazanabilirler.

“Iraklı Kürtlerin bu ülkeden ayrılma taleplerini yasal olduğunu düşünüyormusunuz?” sorusu üzerine Bakan Zarif, “Buradaki konu, bölgenin istikrarı ve güvenliğiyle alakalı bir şey. Bana göre Irak’taki tüm etnikler birleşip ülkenin toprak bütünlüğü ve ulusal birliğini korumalı. Irak, bölge ve Arap dünyasında önemli bir konuma sahiptir. Yaşadığımız bölgede diğer ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme büyük önem taşıyor. Aksi takdirde kontrolü çok zor olan durumlarla karşı karışa kalacağız. Bunlar Irak’taki tüm tarafların özellikle farklı etniklerin çıkarlarını kötü yönde etkileyebilir” karşılığını verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.