Zarif: İran, IŞİD Sonrası Dönemde Bölge İçin Bir Güvenlik Politikası Öneriyor

  • 22 Ocak 2018
  • 862 kez görüntülendi.
Zarif: İran, IŞİD Sonrası Dönemde Bölge İçin Bir Güvenlik Politikası Öneriyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Financial Times’da yayınlanan makalesinde, diğerlerini güvenlikten yoksun bırakma zamanının geçtiğini şimdi güvenlik ağlarını oluşturmanın sırası olduğunu bildirdi.

Zarif, Financial Times’da yayınlanan makalesinde; başta Fars Körfezi kıyısı ülkeleri olmak üzere bölgede belli bir gruba özel güvenli bölge oluşturma düşüncesinin öldüğünü zira Fars körfezindeki bütün ülkelerin ortak çıkarlarının olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Zarif, terör örgütü IŞİD’in, insanlara en karanlık dönem yaşattığını ve sergilediğini belirterek, buna rağmen bu grubun, bir ortak tehdide karşı IŞİD ile mücadelede işbirliği gibi bir araya getirme gibi yeni bir fırsatı oluşturduğunu fakat uygulamada bunun gerçekleşmediğini kaydetti.

Zarif, ayrıca Ortadoğu bölgesinde silahlanma rekabetine de temasla, bu durumu yıkıcı rekabetin en bariz örneği olarak gösterdi ve hayati kaynakların silahlanma için silah fabrikalarına ödenmesinin barış ve istikrarın sağlanmasına asla hiç bir faydasının olmayacağının altını çizdi.

Dışişleri Bakanı, şimdiki istikrarsızlıktan, istikrara geçiş için her şeyden önce diyalog ve güven oluşturucu diğer girişimlere yönelmeleri gerektiğinin altını çizerek, Batı Asya’da, tüm seviyelerde diyalog açığıyla karşı karşı olduklarını vurguladı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Financial Times gazetesinde çıkan makalesinin son kısmında, bu bağlamda ilk adım olarak, İran İslam Cumhuriyeti’nin “Fars Körfezi’nde Bölgesel Diyalog Forumu”nun kurulmasını önerdiğini belirterek, İran’ın komşularının bu daveti kabul etmelerini ve Avrupa ve Batı’daki müttefiklerinin de onları teşvik etmelerini beklediğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.