Zarif: İran petrol ihracatını sürdürecektir

  • 25 Nisan 2019
  • 1.228 kez görüntülendi.
Zarif: İran petrol ihracatını sürdürecektir

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Çarşamba günü New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada uluslararası camiadan Amerika devletinin illegal ve tek yanlı kararlarına tepki göstermelerini istedi. Zarif, İran İslam Cumhuriyeti petrol ihracatına devam edeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Zarif gazetecilere yaptığı açıklamada, İran milleti asla Amerika’nın baskılarına boyun eğmeyeceğini, Amerika baskı yapmakla İran ile hiç bir anlaşma elde edemeyeceğini vurguladı.

Amerika devletinin Bercam nükleer anlaşmasından tek yanlı çekilmesine işaret eden Dışişleri Bakanı Zarif, Amerika sadece BM güvenlik konseyinin kararnamesini ihlal etmekle kalmadığını ve bunun yanında başka üye ülkelerden de bu kararnameyi ihlal etmelerini istediğini kaydetti.

Zarif, tarihte ilk kez bazıları başkalarını yasalara uydukları takdirde cezalandırmakla tehdit ettiklerini belirtti.

Uluslararası anlaşmalara ve konvansiyonlara bağlı kalmak, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Zarif, uluslararası camia var gücü ile ABD’nin tek yanlı tutumuna karşı direnmesi gerektiğini ifade etti.

Amerika yönetimi geçen Pazartesi günü İran’ın petrol alıcılarına tanıdığı muafiyetin süresini uzatmama kararı aldıklarını açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da geçen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington yönetimi 2 Mayıs 2019’dan itibaren sekiz ülkeye İran’dan ham petrol alımı için tanıdıkları muafiyeti uzatmayacaklarını ve amaçları İran’ın petrol ihracatını sıfıra indirmek olduğunu belirtti.

Aslında Amerika ilk kez bu iddiada bulunmuyor. Bundan önce de Amerika Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de tek yanlı bir kararla Bercam nükleer anlaşmasından çekildiğini açıkladıktan sonra İran’ın petrol ihracatını sıfıra indireceklerini iddia etti, fakat başarılı olamadı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.