Zarif: Nükleer anlaşma İran’ın isteklerini karşıladı

  • 21 Ocak 2016
  • 894 kez görüntülendi.
Zarif: Nükleer anlaşma İran’ın isteklerini karşıladı

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ve 5+1 grubu arasında varılan nükleer anlaşma KOEP’in (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) İran’ın isteklerini karşıladığını söyledi.

Zarif, dün Davos’ta düzenlenen dünya ekonomi forumunda ‘İran ve dünya için sonraki adım’ adlı oturumda yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın tam olmadığını ama yaptırımların kaldırılması ve İran’ın nükleer enerji hakkına saygı gösterilmesini İran’ın istekleri çerçevesinde niteledi.

İran dışişleri bakanı, İran’ın nükleer faaliyetlerinin her zaman barışçı olduğunu belirterek, bu faaliyetlerin daha şeffaf bir şekilde takip edilmesinin kararlaştırıldığını ve böylece dünya toplumunun İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu daha iyi görmelerinin sağlanacağını söyledi.

İran dışişleri bakanı, nükleer anlaşmayı iktisadi ve siyasi alanda her zaman için bir zafer olarak nitelerken, bu anlaşmanın bölgesel mesajının da, çözümü imkansız gibi görünen sorunların çözümünün mümkün olduğu ve ortak din, ortak tarih, ortak kültür ve ortak değerlere sahip olan bölgenin, bölgesel sorunları gidermek için bir engel olmadığı mesajının verilmiş olmasıdır’ dedi.

Zarif açıklamasında ayrıca İran’ın bütün komşularıyla teamüle dayalı olarak ilişkileri geliştirmekten yana olduğunu belirterek, Arabistan yöneticilerinin, karşıt olmanın hiç kimsenin yararına olmayacağını bilmeleri gerektiğini söyledi.

İran dışişleri bakanı, Amerika’nın İran aleyhindeki yeni yaptırımlarını da eleştirirken, bu programının savunma amaçlı olduğunu ve KOEP kapsamı alanında olmadığını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.