Zarif: Nükleer anlaşma yeniden müzakere edilemez

  • 13 Ocak 2018
  • 916 kez görüntülendi.
Zarif: Nükleer anlaşma yeniden müzakere edilemez

İslami İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın yeniden müzakere edilemeyeceğini belirterek, ‘Amerika, nükleer anlaşmaya bağlı kalmalıdır’ dedi.

Zarif, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Trump’ın siyasetleri ve (Tahran saatiyle) dün gece onun yayınladığı bildiriyi, çok yönlü güçlü bir anlaşmayı değersiz kılmak için yapılan çabaların devamı olarak nitelerken sözkonusu anlaşma BM ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun teyidini almış bulunuyor.

İran dışişleri bakanı, nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilemeyeceğini belirterek, bundan dolayı Amerika’nın bayatlamış eski ifadeleri kullanmaktan sakınması ve İran gibi nükleer anlaşmanın yürürlüğüyle ilgili taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Amerikan başkanı Trump dün gece Tahran saatiyle nükleer anlaşmayı uzattığını bildirirken öte yandan Amerikan hazine bakanlığı ise 14 İranlı şirket ve kişiyi yaptırım listesine aldı.

Beyaz Saray ise Trump’ın son kez nükleer anlaşmanın uzatılmasını onayladığını bildirdi.

Geçen Ekim ayında da anlaşmayı imzalamaktan vazgeçen Trump, bu konuda karar alma yetkisini Kongre’ye bırakmıştı, fakat Kongre de nükleer anlaşmanın devam edip edilmeyeceği yetkisini yeniden Trump’a iade ederek son kararı ABD başkanına devretti.

Amerika, bu anlaşmadan çıkma bahanesi olarak da, İran’ın savunmaya dayalı füze programını gösteriyor. Halbuki İran ve AB, İran’ın füze programıyla nükleer anlaşmanın hiç bir irtibatının olmadığını bildirmekteler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.