Zarif: Silah kısıtlamaları Ekim ayı sonunda kaldırılacak

  • 20 Eylül 2020
  • 883 kez görüntülendi.
Zarif: Silah kısıtlamaları Ekim ayı sonunda kaldırılacak

İran dışişleri bakanı, İran’ın yaptırım altında olmadığını ancak silah alımlarında kısıtlamalar olduğunu vurgulayarak, ”İran’ın silah ambargosu Ekim sonunda sona erecek.” dedi.

Muhammed Cevad Zarif dün akşam haber kanalında yaptığı açıklamada, ABD’nin BM yaptırımlarını eski haline getirme yönündeki tek taraflı çabalarına temasla, “Açık olan bir durum vardır o da, ABD ve diğer bir ülke dışında, Güvenlik Konseyi’nin tüm üyelerinin, ABD’nin girişimini resmiyette tanımadıklarıdır” dedi.

Zarif, Amerikalılar tarafından kullanılan “Tetik Mekanizması” ve “snapback” terimlerinin 2231 sayılı bildiride yer almadığını belirterek, “Bu iki kelime tek başına Amerikan medyasının oyunudur’ dedi.

Zarif, ABD’nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı olan John Bolton’un 2231 sayılı bildiriyi okuyan tek kişi olduğunu kaydederek, ”Bolton’a göre, silah yaptırımlarını geri getirme uzun zaman alır ve bu durum Güvenlik Konseyi üyelerinin vetosuna da takılabilir” dedi.

Zarif, “ABD tarafından diğer ülkelerin İran’a silah satışına yaptırım uygulamaları yönünde tehdidinin de, Washington’un İran’ın silah yaptırımını geri getirmeye inanmadığını gösteriyor” dedi.

Amerika’nın BM’nin kuruluşundan bu yana 120 kez yaptırım kararı aldırttığını ve bu durumun da Amerika’nın yaptırımı, kendi şom amaçları için bir araç olarak kullandığını gösterdiğini söyledi.

Zarif, Trump’ın İran’la bir haftalık bir anlaşma konusundaki iddialarını seçim malzemesi olarak niteledi ve “Nükleer anlaşması masası her zaman ortadaydı, ancak ona geri dönmek kolay değil; ABD hükümeti İran’a verdiği zararı öderse müzakere masasına dönebilir.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.