10 İnsan Hakları Örgütü Al-i Suud’un Cezalandırılmasını Destekledi

  • 12 Ocak 2023
  • 60 kez görüntülendi.
10 İnsan Hakları Örgütü Al-i Suud’un Cezalandırılmasını Destekledi

Suudi hükümetinin baskı ve işkencelerine maruz kalan çok sayıda mağdurun Belçika Yargı sistemine şikayette bulunmasının ardından, 10 uluslararası insan hakları örgütü, Al-i Suud’un Belçika Yargı Sisteminde yargılanmasının “evrensel yargı” ilkesini öne sürerek destek verdi.

Suudi hükümetinin baskı ve işkencelerine maruz kalan çok sayıda mağdurun Belçika Yargı sistemine şikayette bulunmasının ardından 10 uluslararası insan hakları örgütü, Al-i Suud’un Belçika Yargı Sisteminde yargılanması “evrensel yargı” ilkesini öne sürerek destek verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de aralarında bulunduğu 10 uluslararası insan hakları örgütü, Suudi muhalefetini bastırdığı için Suudi hükümetinin Belçika yargı sisteminde cezalandırılması çabalarına desteklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’da son yıllarda artan baskılara atıfta bulunan bu yasal kuruluşlar yaptıkları ortak açıklamada, siyasi muhalifler ve insan hakları savunucuları da dahil olmak üzere Al-i Suud rejiminin baskılarına maruz kurbanlarıyla dayanışma ifade ettiklerini vurguladı.

Bu açıklamada, Suudi rejim baskılarının insan hakları savunucuları, reformcular, yazarlar ve profesörleri kapsadığı belirtiliyor. Keyfi tutuklamalara ek olarak, bu baskının kurbanları taciz, iftira ve zulme maruz kaldığına işaret ediyor.

Belçika Yargı sisteminin Suudi hükümetinin cezalandırılmasına ilişkin nihai kararını “evrensel yargı” ilkesi çerçevesinde 24 Ocak’ta vereceği belirtiliyor.

Belirtilen raporda, ”evrensel yargı” ilkesine göre, Al-i Suud’un baskıcı siyasetleri bazı kurbanlarının aileleri Aralık 2021’de dava açtı. Ancak Belçika federal savcısı, Haziran 2022’de Brüksel’deki Yargı Mahkemesinden davanın reddini istedi.” denildi.

Belçika Yargı Mahkemesi’nin bu konudaki nihai kararını 24 Ocak’ta vermesi bekleniyor./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.