3 Avrupa ülkesi, nükleer anlaşma için toplandı

  • 14 Mayıs 2019
  • 1.573 kez görüntülendi.
3 Avrupa ülkesi, nükleer anlaşma için toplandı

Nükleer anlaşma tarafı olan 3 Avrupa ülkesi İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, İran ve nükleer anlaşma gündemiyle toplandılar.

İRİB Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Brüksel’de İran’ın çarşamba günü yayınladığı bildirisini ele almak üzere acil olarak toplandılar.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün sürpriz bir karar alarak, AB dışişleri bakanlarıyla İran’ı görüşmek üzere Brüksel’e gitti.

Pompeo bugün Moskova’ya gidecekti, Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bu ziyaretin yarına ertelendiğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’de düzenlenen nükleer anlaşma konulu oturum öncesi de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AB’nin nükleer anlaşmayı desteklediğini belirterek, tüm taraflara daha fazla gerginlikten kaçınma çağırısı yaptı.

Mogherini ayrıca, “Tüm olanaklar ve siyasi irademizle devam edebileceğimiz bir noktaya kadar anlaşmayı destekleyeceğiz.” dedi.

Almanya, İngiltere ve Fransa yetkilileri bugün yaptıkları açıklamalarda nükleer anlaşmanın korunmasına vurgu yaptılar.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Çin Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer anlaşma çerçevesindeki bazı girişimlerini askıya alma kararı konusunda haklı olduğunu belirtti.

Lavrov ayrıca, ABD’nin tek taraflı yaptırımlarını yasadışı olarak niteleyerek, nükleer anlaşmanın korunmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen çarşamba günü ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin birinci yıldönümünde İran’ın bazı nükleer yükümlülüklerini askıya aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.