“313 Stratejik İHA Üssü”, İran’ın askeri iktidarının sembolü

  • 31 Mayıs 2022
  • 103 kez görüntülendi.
“313 Stratejik İHA Üssü”, İran’ın askeri iktidarının sembolü

İran İslam cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagıri cumartesi, İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’nun gizli ve yeraltı İHA üssünde incelemelerde bulundu.

İnceleme sırasında General Bageri’ye çeşitli askeri, taarruz ve uzun menzilli askeri İnsansız Hava Araçları-İHA’ların üretimi alanındaki en son yetenekler hakkında bilgi verildi. Yüzlerce metre derinlikte tasarlanıp inşa edilen bu gizli üssün operasyonel aşamaya gelmesi ile, İran İslam Cumhuriyeti, bölgenin üstün İHA gücü haline geldi.
İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Harekat Başkan Yardımcısı Amiral Musevi, cumartesi akşam katıldığı bir TV programında, söz konusu üsten “313 Stratejik İHA Üssü” olarak söz ederek, bu üslerde konuşlandırılan İHA tiplerinin, muharebe sahasında üstünlük sağlamak ve düşmanın temel ve hayati çıkarlarını vurmada stratejik ve etkili harekat ve görevler gerçekleştirebilecek kapasitede oluğuna işaretle, “Bu İHA’lar güvenli alanlarda kullanılıyor ve işletiliyor. Bu üsler ise, platformlar ve fırlatıcılardan uçan İHA’ların yanı sıra tekerlekli İHA’ları da kullanma kapasitesine sahiptir.” dedi.
İran İslam cumhuriyeti’nin İHA üretimindeki ilerlemesi son 30 yılda her zaman göz alıcı olmuştur. İran yapımı İHA’lar, özellikle son 10 yılda, bölgesel çatışmaların yaşanması nedeniyle bölgenin savaş alanlarında izleme, tespit, hedef belirleme ve taarruz operasyonları yürütmede yüksek değerini göstermiştir.
İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İHA alanında İran’ı, bölgedeki üstün insansız hava aracı gücü haline getiren çok önemli başarılara imza attı.  İran’ın İnsansız Hava Aracı gücü, kara ve deniz sınırlarından kilometrelerce uzakta ülke sınırlarının güvenlik ve koruma kapsamını artırdı.
Son yıllarda İran’ın İHA gücü nicelik ve nitelik unsurları üzerine odaklanarak önemli sıçramalar yaşamıştır. Böylece günümüzde bölgenin İHA gücü haline gelip İHA yapım teknolojisine sahip ülkeler arasında özel bir yere ulaşmıştır.
İran İslam Cumhuriyeti Ordusu Harekat Başkan Yardımcısı Amiral Musevi, İran İslam cumhuriyeti İHA gücünün, füze üslerinin yanısıra ve onların tamamlayıcısı olarak, Devrim Muhafızlarının İHA gücü yanında, kutsal İran İslam cumhuriyeti nizamı için caydırıcı gücünü oluşturduğunu belirtti.
Şimdi İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’nun İHA askeri üssünün tanıtımıyla birlikte İran’ın İnsansız Hava Aracı gücünün yeni bir boyutu da ortaya çıktı. Karabağ ve Ukrayna gibi son savaşlarda İHA’ların ister keşif ve topçu ateşinin yönlendirilmesinde ister savaş ve düşman cephaneliğini imha etmedeki anahtar rolünü dikkate alan Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı ve İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, yeni savaşların doğasını kabul ederek, haklı olarak İran’ın insansız hava araçlarını mümkün olduğunca geliştirmesine çalışıyorlar.
Günümüz savaşlarda çeşitli savunma, taarruz, kara, deniz, hava ve hava savunma harekatlarında ve savunma, imha, taarruz, keşif, gözetleme, elektronik harp, kargo ve daha onlarca görevde, İHA’lar, savaş ekipmanı ve yöntemleri arasında giderek daha yüksek konuma kavuşuyorlar.
İran İslam cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagıri bu konuda şöyle diyor: Son yıllarda Kafkasya, Ukrayna ve başka yerlerdeki savaşlarda ve ondan önce Suriye ve Irak’ta teröristlere karşı mücadelede ve son on yıldaki diğer savaşlarda gördüğümüz şey İHA konumunun müstesna olduğu ve hızla büyüdüğünü gösteriyor. Ordu, yeni yöntem ve teçhizat kullanarak gelecekteki savaşlara duyulan ihtiyacı net bir şekilde anlayarak bugünün ve geleceğin değişen arenasına giriş yaptı. Neyse ki bugün bu kabiliyeti orduda İHA alanında gördük./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.