BM General Süleymani’ye yönelik terörün sonuçları konusunda uyarıda bulundu

  • 14 Temmuz 2020
  • 1.213 kez görüntülendi.
BM General Süleymani’ye yönelik terörün sonuçları konusunda uyarıda bulundu

BM raportörü Amerika terörist güçleri tarafından Bağdat havalimanı yakınlarında 3 ocak tarihinde İran Kudüs Gücü komutanı general Kasım Süleymani’nin şehit edildiği terör saldırısının sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, El’Cezire kanalına yaptığı açıklamada, general Kasım Süleymani’ye yönelik terörün olumsuz sonuçları konusunda uyarıda bulunurken, ‘Bu terör dünyanın büyük bir buhranın eşiğinde ve ölüme ne kadar yakın olunduğunu gösteriyor’ dedi.

Callamard, geçtiğimiz günlerde sunduğu raporda da Kasım Süleymani’nin öldürülmesi kanunsuz olduğunu bildirmişti.

Silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlenen suikastlara ilişkin bir rapor kaleme alan Callamard, raporunda ABD’nin terör güçleri kanalıyla  İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin “kanunsuz” olduğunu kaydeden Callamard, saldırının BM sözleşmelerinin ihlali anlamına geldiğini belirtti.

BM Raportörü Callamard, ABD’nin çıkarlarını hedef alan bir saldırı planlandığı yönünde bir kanıt sunamadığını kaydetti.

Callamard, “ABD’nin şu ana kadar sunduğu deliller göz önüne alınacak olursa, General Süleymani’nin hedef alınması ve ona refakat edenlerin öldürülmesi, uluslararası insan hakları hukuku bakımından sorumluluğunu ABD’nin taşıdığı keyfi bir öldürme niteliği taşıyor” dedi.

BM Raportörü ayrıca “General Süleymani’nin özel olarak ABD’nin çıkarlarına karşı, özellikle acil eyleme geçmeyi gerekli ve meşru kılacak şekilde Irak’ta bir saldırı planlıyor olduğuna dönük bir kanıt sunulmamıştır” dedi. Callamard yeterli kanıt sunulamadığı için saldırının BM Sözleşmesinin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Bilindiği gibi general Kasım Süleymani 3 ocak tarihinde Bağdat havalimanı yakınında ABD terör güçlerinin hava saldırısında şehit edilmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.