Yemen Ordusu ve Halk Güçleri, Stratejik Kent Marib’e Ulaştı

  • 14 Temmuz 2020
  • 487 kez görüntülendi.
Yemen Ordusu ve Halk Güçleri, Stratejik Kent Marib’e Ulaştı
 Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümet İstihbarat Komitesi Başkanı General Yahya el Hakim, Yemen ordusu ve halk güçlerinin yakında bu kente gireceklerini duyurdu.
Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümet İstihbarat Komitesi Başkanı General Abdullah Yahya el Hakim dün yaptığı açıklamada, Suudi koalisyonu Marib vilayetindeki petrol ve altyapı tesislerini bombalaması konusunda uyararak, Yemen’in Suudi Arabistan’ın petrol ve altyapı tesislerinin tamamını hedef alma ve yok etme gücüne sahip olduklarını vurguladı.
Yahya el Hakim, Yemen silahlı güçlerinin Suudi Arabistan, BAE, Tel Aviv ve daha uzak bölgelerdeki hayati ve kritik noktaların hakkında geniş bilgiye sahip olduğunu kaydetti.
Marib’in önemli kılan esas nedenlerden biri, ekonomik boyutudur. Doğal kaynaklar, petrol ve doğalgaz sanayii, baraj ve sulama ağına sahip olduğundan Marib bölgesi, ekonomik olarak Yemen’in önemli kentlerinden biri sayılıyor; bu yüzden kente kontrol sağlanması halinde Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin ekonomik sorunlarının büyük bir kısmı çözümlenebilir.
Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti için ekonomik sorunların hafifletilmesi veya çözümlenmesi, stratejik bir kazanım sayılıyor çünkü halkın Yemen hükümetine yönelik güveninin artmasına yol açar.
Marib’i önemli kılan başka bir husus da, coğrafi konumudur. Marib’in ele geçirilmesi, başkent Sana’da konuşlu Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümetinin, Yemen’in kuzeyindeki topraklar ve nüfusunun yüzde 90’ından fazlasına sahip olmasını sağlayacaktır. Ensarullah Marib’i fethetmesi halinde Suudilerin Yemen’in kuzeyinden güneyine ana tedarik yolu kesilmiş olacak ve Suudiler için sadece el Mühre vilayetinden geçen güzergah kalacak.
Marib’in işgalden kurtarılması, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti için önemli bir siyasi kazanım da sayılıyor. Yemen’in eski hükümetinin en önemli müttefiği sayılan İhvancı “el Islah” Partisi’nin merkezi Marib’de bulunuyor. Marib, İhvancılar’ın Arap Yarımadası’nın güneyi ve Yemen’deki en önemli nüfuz bölgesi sayılıyor. Buna göre, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti güçlerinin Marib’i ele geçirmesi, Güney Geçiş Konseyi ile yoğun çatışmalara giren eski hükümetin zayıflaması anlamına gelecek.
Marib’in işgalden kurtarılmasını önemli kılan diğer bir neden ise, Yemen ordusu ve halk güçlerinin savaşın devamında yaklaşım değiştirebilmesidir.
Uluslararası gelişmeleri takip eden uzmanlardan Ahmed Haci Sadikiyan bu bağlamda şu değerlendirmede bulunuyor: “Ensarullah güçleri tarafından Cuf vilayetinin merkez kenti el Hezm kentinin ele geçirilmesinden sonra, Sana güçleri Yemen’in ekonomik başkenti ve Arap Koalisyonu güçlerinin komuta merkezi Marib’e doğru ilerleme kaydetti. Bu ilerlemeler, Ensarulah’ın savunmadan saldırı pozisyonuna geçtiğini gösteriyor.”
Son konu ise, Marib’in işgalden kurtarılması, psikolojik sonuçları olacak ve Yemen ordusu ve halk güçlerinin özgüven ve moralini yükseltirken karşı tarafın saflarında kırılmaya yol açabilecek. Yemen ordusu ve halk güçlerinin psikolojik olarak güçlenmesi, eski hükümetin kiralık güçlerinin psikolojik çöküşüne sebebiyet verecek çünkü eski hükümet güçleri bir yandan Güney Geçiş Konseyi karşısında, diğer yandan Yemen ordusu ve halk güçleri karşısında ağır yenilgi almıştır.
Buna göre, Yemen ordusu ve halk güçlerinin Marib’i işgalden kurtardıktan sonra Taiz ve Aden vilayetlerini kurtarmak için adım atacaklarını ve mütecaviz Suudi koalisyona daha ağır yenilgilere uğratacakları düşünülüyor.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.