AB İran’la mali konuda önemli adım attı

  • 03 Kasım 2018
  • 1.751 kez görüntülendi.
AB İran’la mali konuda önemli adım attı

Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP)’e taraf 3 Avrupa ülkesi olan Almanya, Fransa ve İngiltere Dışişleri Bakanları, AB Dış Komiseri ile yayınladıkları ortak bir bildiri ile bir kez daha KOEP’e bağlılıklarını teyit ederek, KOEP’in hedeflerinin gerçekleşmekte olduğunu belirttiler.

ABD Başkanı Trump’ın İran aleyhindeki ambargoların ikinci aşamasının 4 Kasım’dan itibaren başlayacağına dair açıklamasının ardından yayınlanan bildiride, Amerika’nın kararından derin üzüntü duydukları belirtildi.

Bildiride, KOEP’in çoklu diplomasi ve nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyanın oluşturulması için kilit unsur olduğu ve bunun BM Güvenlik Konseyinin 2231 nolu kararı ile tüm Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından onaylandığı belirtilerek anlaşmanın Avrupa, bölge ve tüm dünya güvenliği için önemli olduğunu ifade edildi.

KOEP’in hedeflerini gerçekleştirmekte olduğu ifade edilen Bildiride, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAKE) bugüne kadar 12 raporunda İran’ın taahhütlerine bağlı olduğunu vurguladığını ve İran’dan beklentinin de bu yönde devam etmesi olduğunu belirtilerek, anlaşmanın İran aleyhindeki uluslararası ambargoların kaldırılmasına ve bunun özellikle İran halkı hayatına olumlu etkileri olduğu ifade edildi.

Bildiriyi yayınlayan ülkeler ve AB, İran ile meşru ticareti olan şirketlerin faaliyetlerini AB kanunları ve 2231 nolu BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde korumaya azimli olduklarını vurgulayarak, ayrıca İran ile mali kanalların korunması ve İran petrol ile gaz ihracatının devamı konusuna azimli oldukları ve bu hususta Çin ve Rusya’nın yanında diğer ülkelerle de temasların devam ettiğini belirttiler.

İran İslam Cumhuriyeti ile özel mali mekanizma tesisi yönündeki çalışmaların devam ettiği ve bu yolla Avrupalı ihracatçılar ve ithalatçılara İran ile meşru ticaret imkanı sağlanacağı vurgulanan bildiride, AB Ekonomi Bakanlarının gelecek toplantısında bu konuyu inceleyecekleri fakat bu mekanizmanın gerçekleşmesi için ortak iradenin sarsılmaz olduğu ifade edildi.

3 Avrupa ülkesi Dışişleri Bakanları ve AB Dış Politika Komiseri ortak bildiride, ‘’Biz uluslararası anlaşmalara saygı ve uluslararası güvenlik çerçevesinde, KOEP’in uygulanmasına bağlıyız ve İran’dan da bu yönde yapıcı rol ifa etmesini bekliyoruz’’ dediler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.