AB, İran’la ticareti desteklemenin yeni kanalı olan INSTEX’i yayınladı

  • 05 Şubat 2019
  • 1.956 kez görüntülendi.
AB, İran’la ticareti desteklemenin yeni kanalı olan INSTEX’i yayınladı

Avrupa Birliği, nihayet İran’la ticareti desteklemekle ilgili ve kısa adı INSTEX olan sistemini açıkladı.

İRNA’nın haberine göre, AB tarafından yayınlanan bildiride, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerine bağlı kalmasının memnuniyet verici olduğu belirtilirken, Uluslararası Atom Enerji Ajans’ının bu zamana kadar yayınladığı 13 raporda İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını teyit ettiğini bildirdiğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği, Amerikan başkanı Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yönelik yaptırımları tekrar uygulamasının da esef verici olduğunu bildirdi.

AB, bildiride  Amerika’nın kararını eleştirmesine rağmen Washington’un İran’la ilgili iddialarında ise ABD’yle ortak hareket etti. Amerika’nın İran’ın bölgede gerginliği arttırdığına dair iddiasına katılarak bunun kaygı verici olduğunu bildirdi ve İran’ın bölgede başta Suriye ve Lübnan olmak üzere bölge dışı oyunculara  askeri, mali ve siyasi yardımlarda bulunduğunu iddia etti.

AB, bildirisinde İran’da insan hakları ihlalinin olduğunu ileri sürerken, İran’da uyuşturucu madde kaçakçılığından dolayı idam cezalarının da kaygı verici olduğunu bildirdi.

AB, İran’ın füze savunma programının da kaygı verici olduğunu ve bunun BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararını çiğnediğini ileri sürdü.

Avrupa Birliği’nin bu kaygıları, Rusya dışişleri bakanı yardımcısının İran’ın füze programıyla ilgili olarak ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin tutumlarını eleştirdiği bir zamanda yapılıyor. Rusya dışişleri bakan yardımcısı Sergey Ryabkov İran’ın füze programının uluslararası kanunların ihlali olmadığını bildirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.