AB ve Çin, nükleer anlaşmaya desteğini tazeledi

  • 17 Ocak 2018
  • 864 kez görüntülendi.
AB ve Çin, nükleer anlaşmaya desteğini tazeledi

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, dün AP oturumunda yaptığı konuşmada Avrupa’nın KOEP’in korunmasından yana olduğunu bildirdi.

Avrupa’nın İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşma KOEP’in korunması ve devam etmesine desteğini sürdüreceğini belirten AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, UAEA’nın şimdiye kadar 9 kez İran İslam cumhuriyetinin nükleer anlaşamaya bağlılığını teyit ettiğini bildirerek KOEP’in öteki taraflarından da bu anlaşma karşısındaki sorumluluklarına bağlı kalmalarını istedi.

Avrupa bankalarının İran ile işbirliğinde bulunmaya hazır olduğunu belirten AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Avrupa’nın İran ile ticari ve iktisadi işbirliğini teşvik ettiğini bildirdi.

ABD başkanı Trump, KOEP anlaşmasının Amerika açısından korkunç bir açıklama olduğunu bildirerek bu anlaşmanın iptal edilmesini istemekte.

Çin’in BM daimi temsilcisi dün yaptığı açıklamada Pekin’in KOEP’i desteklediğini bildirdi.

Açıklama yapan Çin’in BM daimi Temsilcisi Wu Haitao, Çin’in İran ile 5+1 grubu ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını bildirdi.

Çin dışişleri bakanı Wang Yi de geçtiğimiz Cumartesi günü İran dışişleri bakanı Zarif ile yaptığı telefon görüşmesinde, Pekin’in, nükleer anlaşma KOEP’i desteklemeyi sürdüreceğini bildirmişti.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini, İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası anlaşmanın işlerliğini koruduğunu söyledi.

Mogherini, İran’ın balistik füze geliştirmesi ve Ortadoğu’daki diğer faaliyetleriyle ilgili kaygılar bulunsa da bunların ayrı bir konu olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Mogherini, 2015 tarihli nükleer anlaşma konusunda Brüksel’de İngiltere, Fransa, Almanya ve İran dışişleri bakanları arasında yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.