ABD işkence modelleri için 80 milyon dolar ödemiş!

  • 10 Aralık 2014
  • 896 kez görüntülendi.
ABD işkence modelleri için 80 milyon dolar ödemiş!

Amerikan dış istihbarat örgütü CIA’nın iÅŸkencelerinin yüzde 80’ini dışardan getirtilen psikologların yönettiÄŸi, CIA’nın bu iÅŸ için bir ÅŸirkete 80 milyon dolar ödediÄŸi ortaya çıktı. Senatonun raporuna göre en az 26 kiÅŸi, terör zanlısı olarak kanunlara aykırı bir ÅŸekilde tutuklanarak iÅŸkence gördü.

CIA’in iÅŸkence ve sorgu teknikleri konusunda iki prsikologla anlaÅŸtığı ve bu kiÅŸilerin direktifleri doÄŸrultusunda iÅŸkence ve sorgulama teknikleri uyguladığı belirtiliyor. Bu psikologların baÄŸlı olduÄŸu ÅŸirkete 80 milyon dolar ödeme yapıldığı belirtilirken, bu kiÅŸilerin hiçbir sorguya bizzat girmedikleri de ifade ediliyor. Psikologların tavsiye ettiÄŸi iÅŸkence yöntemlerinin ise kiÅŸilere, “öğrenilmiÅŸ çaresizliÄŸi” hissettirecek teknikler olduÄŸu kaydediliyor.

KiÅŸide boÄŸulmaz hissi veren “waterboarding” isimli iÅŸkence türü için bu iki psikologun her birine günlük 1000 dolar ödeme yapıldığı belirtiliyor.

Bruce Jessen ve Jim Mitchell isimli iki psikologun, CIA’e 80 milyon dolar karşılığında “sattığı” iÅŸkence yöntemlerinin etkili sonuçlar vermediÄŸi, iÅŸkencelerle alınan bilgilerin büyük oranda yanlış bilgiler olduÄŸu da ortaya çıktı. Bu anlaÅŸmadan kâr eden tarafın, iÅŸkence yapılmasını tavsiye ederek 80 milyon dolar kazanan bu iki psikolog ve çalıştıkları ÅŸirket olduÄŸu belirtiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.