ABD Senatosu CIA’nın İşkence Raporunu Açıklayacak…

  • 09 Aralık 2014
  • 782 kez görüntülendi.
ABD Senatosu CIA’nın İşkence Raporunu Açıklayacak…

ABD Senatosu, ABD istihbarat örgütü CIA’ nın terör şüphelilerini nasıl sorguladıklarını ve sorgulama yöntemlerini açıklayan bir rapor yayınlayacak. Beyaz Saray olası tepkilere karşı tüm elçiliklerin, konsolosluklarının güvenliğini arttırdı.

Uzun süredir yayınlanmayan rapor, CIA’nın başta Guantanamo Hapishanesi’nde olmak üzere Avrupa, Asya, Afrika kıtalarındaki ve Ortadoğu’daki gizli sorgu odalarında yaptığı sorgulamadaki yüzlerce işkenceyi anlatan ilk resmi belge olma özelliği taşıyor.

ABD hükümeti, raporun açıklanmasından sonra uluslararası tepkilerden endişe ediyor. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Raporun dünya genelinde ABD vatandaşlarını ve binalarını riske atacağına dair göstergeler var, hükümetin bu tehditlere karşı gerekli önlemleri aldığını, elçilik ve konsoloslukların güvenliğinin arttırıldığını, vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Senatör Dianne Feinstein’dan raporun yayınlanmasında ‘zamanlamaya dikkat edilmesini’ rica ederken, CİA ise böyle bir raporun kamuoyuyla paylaşılmasının hiçbir zaman doğru olamayacağını söyledi.

Rapor kısaltıldı

2001-2009 yılları arasında yapılan sorgulamaları ve işkenceleri anlatan aslı 6 bin 200 sayfalık raporun sadece, çok sayıda düzeltme yapılarak hazırlanan 480 sayfalık özetinin yayınlanacağı geri kalan sayfaların ise gizli tutulacağı açıklandı.

ABD Başkanı Barack Obama, raporun içeriği hakkında Ağustos ayında “Bazı kişilere işkence yaptık”itirafında bulunmuştu. Obama, işkencenin kendi döneminde değil, George W. Bush döneminde olduğunu savunmuştu. CIA’nın ‘ileri düzey sorgulama’ dediği işkence teknikleri Başkan Obama tarafından 2009’da durdurulduğu iddia edilmişti.

Bu arada, CIA ve ABD istihbarat örgütlerinin sorgulama tekniklerini Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçle savunan ABD eski Başkanı George W. Bush, “Rapor ne söylerse söylesin. Onlar yurtseverdir. Başkan, başkan yardımcıları ve operasyonları katılanları tanıyorum. Bunlar iyi insanlar. Gerçekten iyi insanlar. CIA’da işini çok iyi yapan kadınlar ve erkekler olduğu için kendimizi şanslı saymalıyız” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.