ABD, Suriyeli muhaliflere 2 milyar dolardan fazla kaynak aktardı

  • 14 Eylül 2017
  • 1.121 kez görüntülendi.
ABD, Suriyeli muhaliflere 2 milyar dolardan fazla kaynak aktardı

ABD Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN), hazırladıkları ortak raporda ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Suriyeli muhaliflere Sovyet tarzı silah ve mühimmat için 2 milyar doların üzerinde kaynak aktardığını belirtti.

ABD devlet fonları, ABD Dışişleri Bakanlığı ve George Soros’un sponsorluğunu yaptığı OCCRP raporda, Suriyeli muhaliflere silah göndermek için köklü askeri-endüstriyel kuruluşlardan organize suçlarla bağlantılı şirketlere kadar tüm yüklenicileri ve alt-yüklenicileriyle birlikte çalıştığını ifade etti.
Rapora göre Pentagon, Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerindeki Suriye’ye silah gönderen silah üreticilerinin talebi karşılayamaması nedeniyle Kazakistan, Gürcistan ve Ukrayna’daki tedarikçilere yöneldi.

OCCRP-BIRN ortak raporunda Pentagon’un iki kanal üzerinden silah satın aldığı “ABD Silahlı Kuvvetleri’nin  tüm kademelerindeki özel operasyonları takip eden Özel Operasyonlar Komutanlığı (SOCOM) ile New Jersey merkezli askeri bilim, araştırma ve üretim kuruluşu olan Picatinny Arsenal. Deniz ve hava yoluyla Avrupa’dan Türkiye, Ürdün ve Kuveyt’e gönderilen silahlar, daha sonra uçak ve nakliye araçlarıyla ABD’nin Suriye’nin kuzey ve güneyindeki müttefiklerine ulaştırılıyor” ifadeleriyle belirtildi.

Mayıs 2017’ye kadar Kalaşnikoflar, tanksavarlar, havan topları ve çeşitli silah ve mühimmatlar için  700 milyon doların üzerinde kaynak aktaran ve 2022 yılına kadar sözleşmeler dahilinde 900 milyon dolar harcayacak olan Pentagon, Başkan Donald Trump dönemindeyse 600 milyon dolarlık bir harcama yapılmasını öngörüyor. ABD’nin Suriyeli müttefiklerine toplamda 2.2 milyar dolarlık mali kaynak sunması bekleniyor.

Öte yandan Amerikan Foreign Policy Dergisi, ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı YPG ve benzer örgütlere 700 milyon dolarlık silah yolladığını ve ABD’nin silah yardımlarının 5 yılda 2.2 milyar dolara ulaşacağını yazdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.