ABD tek taraflı yaptırımları araç olarak kullanıyor

  • 21 Şubat 2018
  • 929 kez görüntülendi.
ABD tek taraflı yaptırımları araç olarak kullanıyor

İran’ın BM Daimi Temsilcisi, bazı devletlerin uyguladığı tek taraflı yaptırımların ahlaki olarak uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gulamali Hoşru, BM Antlaşması Komitesi oturumunda yaptığı konuşmada, uluslararası barış güvenlik ile barışçıl çözüm yolları konusunda İran’ın tutumunu anlattı.

Hoşru, “Birleşmiş Milletlerin kuruluşundan bu yana uluslararası barış ile beraber güvenliği koruma ve güç kullanıma başvurulması uluslararası toplumun büyük bir endişe kaynağı olmuştur. Bazı devletler zorbalığa başvurarak BM’nin meşruiyetini tehlikeye atıyor” dedi.

Hoşru sözlerine şöyle devam etti: BM Güvenlik Konseyi yaptırımları ancak son çare olarak uluslararası barışla ilgili gerçek bir tehdit veya ihlal söz konusu olduğu takdirde yapılmalı ve yanlış bilgilere dayanmamalıdır.

Güvenlik Konseyi’nin bazı daimi üyelerinin siyasi nüfuzlarından kaynaklanan yaptırımların gayri meşru olduğunu belirten Gulamali Hoşru, “Güvenlik Konseyi, yaptırımlar uygularken BM Antlaşması veya uluslararası tüzüğünde öngörülen yetkileri ihlal etmemelidir” ifadesini kullandı.

Hoşru, tek taraflı yaptırımların ahlaki olarak uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu açıklayarak, bunların ülkelerin kalkınmasıyla birlikte insan haklarının gelişimini de kötü yönde etkilediğini dile getirdi.

Bunlara ilave olarak Gulamali Hoşru, “Ne yazık ki dünya çapında bir devlet (ABD) çıkarlarını korumak için dış politikasında tek taraflı yaptırımları araç olarak kullanıyor” değrlendirmesini yaptı.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi, nükleer anlaşmayı barışçıl müzakereler için başarılı bir model olarak nitelendirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.