ABD yönetiminin, Boeing şirketinin İran’la imzaladığı anlaşmanın feshi yönündeki yeni komplosu

  • 21 Şubat 2018
  • 1.116 kez görüntülendi.
ABD yönetiminin, Boeing şirketinin İran’la imzaladığı anlaşmanın feshi yönündeki yeni komplosu

Amerika’nın uçak firması Boeing ile İran Şirketi arasında imzalanan yolcu uçağı satış anlaşmasının iptal edilmesi Amerika’nın bugünlerde en önemli gündemi oldu.

Amerika, İran şirketini yaptırımları çiğnemekle suçlama suretiyle anlaşmanın iptaline çalışıyor. Amerikan basınından Wall Street Jornal gazetesinin Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği habere göre, İran Mahan Hava Yolları Şirketi, yolcu uçağı parçalarını satın almak için Türkiye şirketlerini aracı olarak kullanıyor ve Amerika’nın İran’a yönelik yaptırımlarının çiğnenmesi bu çerçevede geçen aralık ayında gerçekleşti.

Gazetenin haberine göre, bazı Amerikalı yetkililer Amerikan Hükümeti  Federal denetçilerin raporlarına dayanarak, Türkiye vatandaşı bir bayanın göstermelik bir şirket kurarak, İran Mahan Hava Yolları’nın ihtiyaç duyduğu yedek parçaları Amerika’dan satın aldığını ve İran Mahan Şirketine verdiğini ileri sürdü.

Gazete, bu durumun Trump ve yakın adamlarının İran ve Amerikan Boeing firması arasında imzalanan 16.6 milyar dolarlık anlaşmanın iptaline yönelik çalışmalarına hız vereceğini yazdı.

Ama, Amerika’nın İran’a yönelik bu yaptırımının, gerçekte İran’la varılan nükleer anlaşmaya aykırı olduğu ve bu anlaşmanın da bozulmasına neden olabileceği bildiriliyor.

Amerika, İran Mahan Hava Yolları şirketini, 10 yıl öncelerde, bu şirketin İran Devrim Muhafızları Ordusu ile irtibatı olduğu ve bu şirket kanalıyla Suriye’ye silah ve insan gücünün intikalinin yapıldığını ileri sürerek yaptırım listesine almıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.