ABD’de demokratlar, baÅŸkan Trump için azil süreci baÅŸlattı

  • 28 Eylül 2019
  • 780 kez görüntülendi.
ABD’de demokratlar, baÅŸkan Trump için azil süreci baÅŸlattı

ABD’de Demokratlar, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vlodimir Zelenskiy’den Joe Biden’in oÄŸlunu soruÅŸturmalarını istediÄŸi iddia edilen Trump’ın azledilme sürecinin baÅŸlatılması için ilk resmi giriÅŸimi yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Nancy Pelosi, Demokrat vekiller ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, BaÅŸkan Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi giriÅŸimde bulunduklarını söyledi.
Trump’ın Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vlodimir Zelenskiy ile temmuzda yaptığı ve Demokrat Joe Biden’ın soruÅŸturulmasını istediÄŸini itiraf ettiÄŸini belirten Pelosi, “Trump’ın eylemleri ulusal güvenliÄŸimizi baltalıyor” dedi.
Trump’ın azledilme sürecinin baÅŸlatılması için ilk resmi giriÅŸimi yaptıklarını açıklayan Pelosi, “Trump, yaptıklarının hesabını vermeli. Hiç kimse hukukun üzerinde deÄŸildir” ifadelerini kullandı.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, cuma günü, Trump’ın Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuzda yaptığı telefon görüşmesinde, bu ülkeden Biden’in oÄŸlunu soruÅŸturmalarını istediÄŸini öne sürmüştü.
Trump, söz konusu iddialar üzerine Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduÄŸunu savunarak, “Zelenskiy ile ne konuÅŸtuÄŸumun önemi yok. Birileri Biden’ı araÅŸtırmalı” ifadesini kullanmıştı.

Bu arada Amerika’da çoÄŸu güvenlik ve dış siyaset alanında görev yapan 300’den fazla eski üst düzey yetkili de Trump’ın azledilmesi sürecine destek verdiklerini bildirdi.

ABD Anayasası, Kongre’ye baÅŸkanın üç kategoriden en az birince suç iÅŸlemesine kanaat getirilmesi halinde görevden alma yetkisi veriyor.
Bugüne kadar, üç baÅŸkan hakkında Kongre’de görevden azil süreci (impeachment) baÅŸlatıldı. Ancak tarihte bu süreç sonunda Kongre tarafından azledilen ve görevden alınan bir baÅŸkan yok. Trump, ABD tarihinde hakkında azil süreci baÅŸlatılan 4. baÅŸkan.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.