Abdullahiyan: Batı tarafında inisiyatif eksikliği Viyana görüşmelerinde ilerlemeyi yavaşlatıyor

  • 17 Aralık 2021
  • 478 kez görüntülendi.
Abdullahiyan: Batı tarafında inisiyatif eksikliği Viyana görüşmelerinde ilerlemeyi yavaşlatıyor

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün gece BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Viyana görüşmeleri ve bazı ortak endişeler hakkında bir telefon görüşmesi yaptı.

Emir Abdullahiyan, bu telefon görüşmesinde şunları söyledi: “İran müzakere heyeti gerekli inisiyatif ve yetkiyle Viyana görüşmelerinde bulunuyor ve ciddi bir şekilde iyi bir anlaşmaya varmak için çalışıyor.”

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, Batı’nın inisiyatif eksikliğini müzakerelerdeki yavaş ilerlemenin nedenlerinden biri olarak nitelendirdi ve İran’ın önerdiği metinleri “Baskıcı yaptırımların kaldırılması” ve “nükleer sorunlar” şeklinde iki konu olarak karşı tarafa sunduğunu vurguladı.

Emir Abdullahiyan, İran’ın önerilen metinlerinin Nükleer Anlaşma’ya uygun olduğunu belirterek, İran’ın Nükleer Anlaşma dışında herhangi bir talepte bulunmadığını ve aynı zamanda anlaşma dışında herhangi bir yükümlülük kabul etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Bu telefon görüşmesinde Hüseyin Amir Abdullahiyan ve Guterres, ayrıca Lübnan’daki son gelişmeleri de ele aldı.

Emir Abdullahiyan, BM Genel Sekreteri’nin yakın gelecekte Lübnan’a yapacağı ziyarete atıfta bulunarak, “İran, Lübnan’ın ulusal birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ve ülkeye yardım etme çabalarını her zaman desteklemiştir.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ayrıca uluslararası toplumun Siyonist rejimin Lübnan’a yönelik saldırganlığıyla ilgilenmesi gerektiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri de sözkonusu görüşmede, ”Nükleer Anlaşma’nın çok önemli bir belge olduğuna ve yapısının uluslararası barış ve istikrar için çok faydalı olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Lübnan sorunlarının Lübnan halkı tarafından çözülebileceğine inanıyorum” diyen Guterres, Lübnan ziyaretinin amacının Lübnan halkı arasında birlik ve yakınlaşma sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.