Afganistan Cumhurbaşkanı: CIA’nin Sorgulama Yöntemleri Dünyada Kabul Gören Tüm İnsan Haklarını Çiğnemiştir…

  • 11 Aralık 2014
  • 741 kez görüntülendi.
Afganistan Cumhurbaşkanı: CIA’nin Sorgulama Yöntemleri Dünyada Kabul Gören Tüm İnsan Haklarını Çiğnemiştir…

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmetzai Amerikan istihbarat örgütü CIA’nın zulmederek sorgulama yöntemlerinin “dünyada kabul gören tüm insan hakları kurallarını çiğnediğini” söyledi.
Eylül’de Cumhurbaşkanı olan Eşref Gani Ahmetzai, dünkü basın toplantısında raporun “şok etkisi yarattığını” söyledi ve dünyada bu tür hareketlerin ve insanların işkenceye hedef olmasının haklı gösterilemeyeceğini kaydetti.
Eşref Gani, Amerikan gözaltı merkezlerinde kaç Afganın eziyet gördüğünü soruşturacağını belirtti.
Amerikan Senatosu İstihbarat Komitesi’nin Demokrat üyelerinin yayımladığı raporda, CIA’nın “sorgulama yöntemleri” adı altında, tutuklulara sistemli şekilde şiddet uygulandığı belirtilmişti.
Raporda, “Kullanılan yöntemler, politikacılara anlatıldığından çok daha vahşiceydi. Tutuklular çırılçıplak soyuluyor ve başlarına siyah çuvallar geçiriliyordu. Tamamen karanlık odalarda zincirleniyorlardı. Uyumalarına izin verilmiyor, kimi zaman çıplak halde koridorlarda sürüklenerek dövülüyorlardı” ifadeleri yer aldı.
Tüm bu “sorgulama” teknikleri ile herhangi bir somut istihbarat elde edilemediğine de dikkat çekilmiş ve CIA, 2001-2007 yılları arasında Amerikan halkını ve siyasetçilerini yanlış yönlendirmekle suçlanmıştı.
CIA ise 11 Eylül’den sonra uyguladığı yöntemlerin hayat kurtardığını savundu.
Başkan Barack Obama da, CIA’nın bazı faaliyetlerinin işkence anlamına geldiğini kabul etmekle birlikte, artık ileriye bakma zamanının geldiğini söyledi.
İşkence yapıldığı belirtilen hapishanelerin bulunduğu ülkelerin hiçbiri açıklanmadı ama bu tür yerlere sahip olduğundan kuşku duyulan birçok ülke yayımlanan rapora sert tepki gösterdi.
Eski Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski, 2000’li yıllarda ülkesinde CIA’e bağlı gizli bir cezaevi bulunduğunu itiraf etmişti.
Aleksander Kwasniewski, o dönemde Washington’dan gelen cezaevi talebini onayladığını söylemiş ve ABD’li yetkililerin kendisine Polonya topraklarındaki cezaevinin “işbirliği yapmak isteyen kaynaklardan istihbarat edinmek için” kurulduğunu söylediğini belirtmişti.
Dün Amerikan askeri yetkililerinin, Bagram hava üssündeki Pervan gözaltı merkezinde bulunan son grup mahkumun da ayrıldığını açıklamasıyla, on yılı aşkın süredir savaşın devam ettiği Afganistan’daki tüm Amerikan hapis faaliyetleri son buldu.
Pentagon sözcüsü Myles Caggins, BBC’ye yaptığı açıklamada, Bagram’da alıkonan tüm tutukluların Afganistan’ın gözetimine devredildiğini ya da ülkelerine iade edildiğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.