Afganistan, özel kuvvetler sayısını ikiye katlıyor

  • 29 Mart 2017
  • 1.095 kez görüntülendi.
Afganistan, özel kuvvetler sayısını ikiye katlıyor

Afganistan’da bahar öncesi daha güçlü saldırılar bekleyen Afgan ordusu özel kuvvetler birliğinin sayısını yabancı ülkelerden alacakları fon desteği ile iki kat artıracağını açıkladı

Afganistan hükümeti ülkede aktif olan DEAŞ ve Taliban güçlerinin saldırıları ile daha etkin mücadele etmek için özel kuvvetlerdeki asker sayısını ikiye katlamayı planlıyor.

300 bin silahlı kuvvetin küçük bir bölümünü temsil eden özel kuvvetler, ülke genelinde ordunun düzenlediği saldırı operasyonlarının yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiriyor.

Afganistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Dawlat Waziri, “Komando kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve daha donanımlı olması gerekiyor” dedi. Waziri, yalnızca özel operasyonlar bölümünün bir ordu birliği seviyesine yükseltileceğini söyleyerek kesin rakamlar vermeyi reddetti.

AFGAN ORDUSUNA DIŞ ÜLKELERDEN FİNANSÖR

Ancak, isimlerinin açıklanmasını istemeyen üç Afgan ve bir Batılı yetkili, mevcut planlar uyarınca özel kuvvetlerin sayısının ikiye katlanacağını, bunun yabancı bağışçılardan fonlama ve diğer yardımlar yoluyla sağlanacağından bahsetti.

Nato koalisyon sözcüsü Kaptan Bill Salvin, son aylarda özel kuvvetlerin geçen yılki savaş sırasında kaybedilen birliklerin yerini almaya odaklandığını ve bunun artırma süresinin daha uzun süreceğini söyledi. Salvin, “Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani’nin halen öngördüğü düzeye kadar büyümek birkaç yıl sürecek” dedi.
Yetkili, özel kuvvetler destek birimlerine alınmak için daha fazla komando ve tıbbi bakım, istihbarat, lojistik ve iletişim gibi konularda işe alım ve eğitimin hali hazırda zaten devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Afgan ordusunun Kabil’in hemen dışındaki özel operasyonlar eğitim merkezindeki eğitimlerinde, askerler iş yükünün üstesinden gelebileceklerinden emin olduklarını ifade ediyor. Özel bir kuvvet komutanı olan Fawad Kamal, “Operasyonlarımız arttı, ancak çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
ABD askeri sözcüsü Tuğgeneral Charles Cleveland, Afgan özel kuvvetlerinin “bu bölgede mutlak en iyi” olduğunu söyledi. Cleveland, yılın sonuna doğru siyasi ortamın gerildiğini ve kendilerinin çok daha sık sorguya çekildiğini ifade etti.

KOMANDO SAYISI ARTIRILACAK

Cleveland, komando sayısını artırma amaçlı hareketin uluslararası misyonun geleceği için koalisyon görüşmelerine dahil edeceğini söyledi.

Cleveland, “Uygun gördüğümüz gibi ayar yapacağız” dedi. “(Özel kuvvetler) ilkbahar mücadelesine girdikçe sonbaharda oldukları yere göre daha güçlü olacaklar.” dedi.
Yeni bir komando elemanı olan Muhammed Arif, “Ülkede artırılacak komandoların ve özel kuvvetlerin sayısına büyük ihtiyaç var” dedi. “İyi donanımlı oldukları sürece ülkeyi çok iyi savunabilirler.” dedi.

Afganistan’ın uluslararası müttefikleri, özel kuvvetlerin performansını düzenli olarak övüyor, ancak iş yükünün bunları aşırı gerginleştirdiği endişesi de var.

Geçtiğimiz yıl, Afganistan’daki en üst düzey ABD komutanı General John Nicholson, kuvveti kış aylarında güçlendirmek ve yeniden canlandırmak için olan planlarını paylaşmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.