Afganistan’da Haşhaş ekimi tehlikeli boyutta arttı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) yıllık raporuna göre Afganistan’da haşhaş üretimi 2015 yılındakine kıyasla yüzde 43 oranında artarak yaklaşık 4 bin 800 tona ulaştı.
Afganistan’da afyon üretimi dönemsel olarak düşüş göstermekle birlikte düzenli olarak arttı. 2000 yılında 3 bin 276 ton olarak tespit edilen haşhaş üretimi, 2011 yılında 5 bin 800 ton, 2014 yılında ise 6 bin 400 tona ulaştı. 2015 yılında ise Haşhaş üretimi, bitkilerdeki hastalık nedeniyle büyük bir oranda düşüş göstermişti. Afyon Arzındaki düşüş uyuşturucu madde fiyatları da yükseltmişti. Kayıtlara göre Afganistan’da afyon üretimi 2007 yılında 7 bin 400 tona ulaştı.
2016 yılında haşhaş ekilen alanların yüz ölçümü de yüzde 10 oranında artarak 201 bin hektara ulaştı. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre haşhaş ekilen alanlar 2013 ve 2014 yıllarında arttı.
Afganistan ham maddesi afyon olan Eroinin üretildiği yerlerin de başında geliyor.Birleşmiş Milletler raporunda ülkedeki güvenlik sorunları nedeniyle birçok bölgeye gidilemediği, dolayısıyla üretim rakamlarının daha yüksek olabileceği belirtildi.
Suudi Krallık rejimiyle Katar ve birleşik Arap emirliklerince beslenen kurdurulup beslenen Vahhabi tekfirci Taliban çatışmaların yaşandığı Helmand vilayeti afyonun başlıca tedarikçisi konumundadır. Helmand eyaletinde 80 bin hektarlık arazide haşhaş ekiliyor. Afganistan’ın kuzeyinde de uyuşturucu madde ticaretinde patlama yaşıyor. Birleşmiş Milletler raporuna göre buradaki ekim arazileri yüzde 324 oranında arttı.
Afgan hükümetinin, Taliban’ın saldırıları nedeniyle haşhaş ekilen tarlaları yok etme konusunda başarısız kalmıştır. Kabil Hükümetin haşhaş tarlalarını yakarak imha etmeye çalışıyor. Afganistan’da yüz binlerce insan geçimini afyon üretiminden sağlıyor. Afganistan hükümeti uluslar arası toplumun yardımıyla haşhaş ekimi yerine başka tarımsal mahsullerin ekimini sağlamaya çalışıyor.
Tekfirci Vahhabi Taliban, uyuşturucu mafyasıyla ortak çalışıyor. Helmand vilayetinin yüzde 85’ine hâkim olan Taliban haşhaş tarlalarını ve kaçakçılık güzergahlarını da kontrolü altında tutuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2009 yılında Taliban’ın uyuşturucu ticaretinden elde ettiği kazanç 155 milyon doları buluyor. Geçen yıl örgütün uyuşturucudan elde ettiği kazanç en az 500 milyon dolar olarak kaydedilmişti. Afganistan uyuşturucu madde kaçakçılığı ve dağıtımından Batılı uyuşturucu mafyası onlarca milyar dolar kazanıyor. Batılı devletler ve uluslar arası kuruluşlarda Afganistan’da uyuşturucu madde üretimi ve kaçakçılığıyla mücadele ettikleri ve edecekleri iddiasında bulunuyorlar. Afganistan hükümeti de 2004 yılından beri bu yönde çalışmalarını sürdürmektedir. Amerika ve İngiltere liderliğindeki NATO da uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele ettiğini ileri sürmektedir. Ancak NATO işgali döneminde batılı askeri güçler ve özellikle hava kuvvetleri dokunulmazlık hakkını kullanarak bizzat uyuşturucu madde kaçakçılığı yapıyorlardı. Günümüzde de yabancı askeri güçler uluslar arası uyuşturucu mafyasıyla yakın işbirliğini sürdürmektedirler. Afganistan komşusu ülkeler arasında İran İslam cumhuriyeti binlerce şehit vererek uyuşturucu madde kaçakçılığı ve mafyasıyla amansız bir savaş sürdürmektedir