AİHM Rusya’daki Müslümanların Cami Edinme Konusu Hakkındaki Başvurusunu Kabul Etti…

  • 31 Aralık 2014
  • 770 kez görüntülendi.
AİHM Rusya’daki Müslümanların Cami Edinme Konusu Hakkındaki Başvurusunu Kabul Etti…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin ilk kez Rusya Müslümanlarının cami edinme hakkı konusundaki başvurusunu kabul ettiği bildirildi.
Rusya’da tanınmış bir avukat olan Dagir Khasavov “Islam News” ajansına konu ile açıklamalarsa bulundu. Kaliningrad şehrinde yaşayan Müslümanlar Rus mahkemeleri bu konudaki tüm başvurularını reddedince cami edinme hakkı elde edebilmek için AİHM’e başvurdu.
Kaliningrad Müslümanları 20 yıldan uzun bir zamandır cami inşa etmek için mücadele veriyor. 2009 yılında şehir yönetimi Müslümanlara bu amaçla arazi tahsis etmişti. Cami inşaatı 2010 yılında başladı, ancak Aralık 2013 yılında askıya alındı. Kaliningrad Mahkemesi 1 Nisan 2013 tarihinde cami arazisinin rekreasyon alanı ve bölgesel öneme sahip kültürel mirasın tampon bölgesi içinde olduğunu iddia ederek arazi tahsis kararını iptal etmişti
Rusya Yargıtayı da Kaliningrad’da Müslümanların cami yapımını yasaklayan alt mahkeme kararı temyizini reddetti. Şehir yönetimi ise mahkeme kararlarına dayanarak yüzde 80’i yapılmış olan caminin yıkılmasını talep ediyor.
AİHM, Yargıtay’ın kararından sonra Müslümanların yaptığı başvuruyu kabul etti. Başvuru kısa bir süre sonra incelenerek karara bağlanacak.
Rusya’da çeşitli şehirlerde cami sayısının az olması ya da hiç olmaması Müslümanlar ve hükümet arasında ciddi sorun olarak duruyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.